https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-useky-prazskeho-okruhu-se-zacnou-stavet-za-dva-roky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další úseky Pražského okruhu se začnou stavět za dva roky

17.5.2004 15:50 | PRAHA (ČIA)
Přibližně za dva roky by se měly začít stavět další dva úseky budoucí rychlostní komunikace kolem Prahy, konkrétně části Jesenice - dálnice D 1 a dálnice D 1 - Běchovice. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského se výstavbu Pražského okruhu podařilo zařadit do priorit evropské dopravní sítě a tak bude možné na ně získat dotace z evropských fondů. "Jedině urychlené dokončení tohoto okruhu pomůže vyřešit dopravní situaci v Praze a jejím okolí," řekl dnes ministr Šimonovský.
 

Jak dále uvedl, výstavbu okruhu brzdí zejména skutečnost, že některé jeho úseky na severozápadě a jihovýchodě pražské aglomerace nejsou definovány v územním plánu Středočeského kraje. "Budeme však dělat vše pro to, aby byl okruh do roku 2010 celý hotový," zdůraznil ministr. Poznamenal také, že by celý okruh měl být zpoplatněn pomocí elektronického mýtného.

Ještě letos má být vypsáno výběrové řízení na hlavního dodavatele stavebních prací na novém úseku okruhu mezi Slivencem a Lahovicemi. Tento úsek by se měl začít stavět v příštím roce, nutné investice se plánují na 10 miliard korun. V konečné fázi příprav na žádost o stavební povolení je také druhá stavba mezi Lahovicemi a Jesenicí.

Naopak největší problémy musí stát řešit zejména na severozápadě Prahy, kde stále neexistuje shoda na vedení okruhu. Celý Pražský okruh, který spojí všechny dálnice a rychlostní komunikace mířící do Prahy, by měl měřit přibližně 81 kilometrů. Stavební náklady zatím nelze přesně odhadnout právě proto, že v některých úsecích okruhu není rozhodnuto o jeho trasování.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist