https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-zubr-z-prazske-zoo-miri-do-volne-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další zubr z pražské zoo míří do volné přírody

15.6.2021 13:01 | PRAHA (ČTK)
Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů.
Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Do volné přírody míří z pražské zoologické zahrady další zubr. Na cestu do ázerbájdžánského národního parku Šahdag pražská zoo dnes ráno vypravila samici zubra evropského Prixi. Před vypuštěním v parku dvouletá samice ale ještě stráví několik měsíců v berlínské zoo Tierpark, která shromažďuje zubry určené k transportu, a nějaký čas i v aklimatizační ohradě v Ázerbájdžánu.
 

Ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl, že Prixi je druhým zubřím mládětem z pražské zoo, které zamíří na Kavkaz, kde byli zubři vyhubeni v polovině 20. let minulého století. Tím prvním byla její starší sestra Prťka, která tam odjela před dvěma lety. "Obě samice se tak stanou zakladatelkami tamní obnovené zubří populace," uvedl Bobek. Zatím bylo vypuštěno do přírody sedm zubrů z pražské zoo.

Prixi bude přepravena do parku Šahdag v rámci mezinárodního záchranného projektu, na kterém se pražská zoo podílí. Podle náměstka pražské zoo Jaroslava Šimka zubřici pro převoz do Ázerbájdžánu vybral koordinátor Evropského chovného programu, přičemž cílem projektu je založení zdravé a životaschopné populace zubrů v místě jejich původního výskytu.

Zubři jsou největšími suchozemskými obratlovci Evropy. Samci váží půl tuny až 920 kilogramů, samice 320 až 540 kilogramů. Ze tří geografických poddruhů zubra dva vyhynuly - horský zubr kavkazský, kterého člověk vyhubil po první světové válce, a jemu příbuzný zubr karpatský, který vyhynul mnohem dříve. Přežívající zubr evropský v sobě nese geny dvou původních poddruhů.

Pražská zahrada chová zubry evropské od roku 1948, kdy do ní přišel první čistokrevný samec Platan. Pražská zoo se tak stala první českou zahradou, která zubry začala chovat. Od té doby odchovala téměř sto mláďat, poslední se narodilo před dvěma týdny.

Projekt na návrat zubrů na Kavkaz podporuje Světový fond na ochranu přírody, ázerbájdžánské ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů a Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií, jejímž členem je i Zoo Praha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist