https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dansko-uvazuje-o-snizeni-dotaci-pro-vetrnou-energii-v-ramci-energeticke-reformy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dánsko uvažuje o snížení dotací pro větrnou energii v rámci energetické reformy

3.2.1999 14:30 | KODAŇ (Reuters)
Ve středu 3. února navrhla dánská vláda snížení státních dotací určených na provoz větrných farem a na financování dalších obnovitelných zdrojů. Dále navrhla snížit daně energetické společnosti a zavést koncesionářské poplatky pro provozovatele rozvodných sítí.
 

"Všechny elektrické společnosti musí platit daně včetně těch vlastněných obecními úřady" řekl ve středu 3. února ministr životního prostředí a energie Svend Auken v návrhu pro Parlament.

"Na základě dohody o rozpočtu se očekává, že státní finanční prostředky dosáhnou v roce 1999 až 1,3 miliard dánských korun s nárůstem až 2 mld. ročně v důsledku zavedení koncesionářských poplatků pro rozvodné společnosti, snížení státních dotací a zmírnění daní pro energetické společnosti," uvedl dále.

Tento čtyřstránkový návrh předpokládá, že tyto změny zajistí pro spotřebitele levnější ceny a volný výběr dodavatelů.

Vládou zvažovaná kompletní liberalizace trhu, kde všichni spotřebitelé mají svobodnou volbu při výběru distributora energie, by se mohla vyvinout během roku. Avšak vláda byla ochotná zvážit i pozvolnější liberalizaci trhu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist