https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dawn-eu-a-osn-investuji-do-pakistanskych-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

DAWN: EU a OSN investují do pakistánských lesů

22.12.2003 14:06 | PRAHA/BRUSEL (EcoMonitor)
Evropská unie a OSN ve středu oznámily zájem investovat 2 miliony euro na podporou místních iniciativ, které pracují na záchraně pákistánských lesů. Federální ministr životního prostředí Tahir Iqbal a zástupci EU Ilkka Uusitalo a Rozvojového programu OSN (UNDP) Onder Yucer ve středu společně podepsali dohodu o finanční pomoci.
 

Tahir Iqbal hovořil o tom, že je potřeba najít alternativní materiály a zachránit "lesy darované planetě Zemi Všemohoucím". Podle něj Pákistánci spotřebují ročně 17 milionů kubických metrů dřeva. Projekty počítají se snahou zlepšit životní podmínky lidí, kteří žijí v okolí lesů a umožněním přístupu k levnějším, trvale udržitelným zdrojům energie, především zemního plynu. Dále pak se zmodernizováním průmyslových provozů vyrábějících ocel a tím s ochranou přírody před ničivými zásahy lidské aktivity.

Záměr představený zástupci Rozvojového programu chce napomoci Pákistánu v několika oblastech, včetně státní správy, boje proti chudobě, předcházení krizovým situacím a v oblasti životního prostředí. Program OSN v rámci ochrany přírody počítá s podporou při prosazování nepopulárních kroků na federální i místní úrovni a s tím, že přednost před rozvojem by měla mít ochrana přírody. "Chceme se pokusit spojit místní aktivisty se státní správou a místními obyvateli a společně prosazovat ochranu životního prostředí," říká Onder Yucer.

Rozvojový program podporuje v rámci integrace nejrůznější cesty ochrany přírody: hospodaření s přírodními zdroji, snahu o příjímání nejširších rozhodnutí stání správy i soukromého sektoru, které povedou ke zlepšení životního prostředí a podporu ekonomického rozvoje v této oblasti. Pákistánská vláda ve spolupráci s Centrem OSN pro čistší průmysl v Pákistánu řeší problematiku ochrany životního prostředí v souvislosti se zmírněním chudoby. "Abychom mohli účinně postupovat při řešení problému chudoby i ochrany životního prostředí, chceme sjednotit naši podporu využívání obnovitelných zdrojů s programem na trvale udržitelné životní podmínky místních obyvatel", dodává Onder Yucer.

Na druhou stranu se programy OSN také velmi angažují v ochraně biodiversity, kde je nutné skutečně přistoupit velmi opatrně k hospodářskému využití biotopů. Snaha o zlepšení stavu je nemyslitelná bez skutečné přeměny pohledu na lesní hospodářství. "Úspěchu dosáhneme jedině, když se zaměříme na obecné vztahy mezi ekonomií a ekologií, jako v případě rozvoje lesního hospodářství, které je zcela závislé na ochraně lesů."

Podle textu Dawn 18. 12. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist