https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dawn-norove-quotpohrbivajiquot-sklenikove-plyny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dawn: Norové "pohřbívají" skleníkové plyny

21.11.2003 14:44 | PRAHA/OSLO (EcoMonitor)
Norská těžařská firma Statoil doufá, že našla klíč k ekologičtější a zároveň výnosné budoucnosti díky metodě "pohřbívání" skleníkových plynů pod zem. Největší norská firma provozuje světově jedinečnou komerční plošinu v Severním moři, která čistí zemí plyn od CO2 a místo toho, aby jej vypouštěla do ovzduší, čerpá plyn do půdy pod mořské dno.
 

"Metoda ukládání má velkou budoucnost. Jediným omezením je náš nedostatek fantazie," říká šéf Sleipnerské plošiny Edvin Ytredal. Ukládání skleníkových plynů se stane finančně velmi zajímavým, jakmile začne fungovat obchod s emisemi. Čnící dvě stě metrů nad hadinu moře se dvěma gigantickými hořícími věžemi, vypadá těžební plošina Sleipner jako monstrózní průmyslový závod, který produkuje obrovské znečištění. Jenže od roku 1996 zde bylo každý rok uskladněno na milión tun oxidu uhličitého, což odpovídá ročnímu objemu znečištění, které vyprodukuje 110 000 občanů Norska. Osmipatrový komplex, který obsahuje ubytovnu pro 200 dělníků včetně tělocvičny, místnosti určené studiu bible a motorkářského klubu na vrcholku konstrukce, zásobuje zemním plynem vyčištěným od CO2 Norsko a státy Evropské unie.

Oxid uhličitý je hlavním skleníkovým plynem, jehož produkci chce omezit Kjótský protokol, přijatý v roce 1997 jako nástroj boje proti globálnímu oteplování. Dohoda z Kjóta vede Evropskou unii k zavedení celosvětově prvního mezinárodního obchodu s emisemi skleníkových plynů v roce 2005. Státem vlastněná firma Statoil předpokládá, že za pohřbívání oxidu uhličitého jí budou platit zejména průmyslové provozy, které ve velkém pálí fosilní paliva, jako jsou ocelárny nebo tepelné elektrárny. Ty budou muset snížit produkci emisí. "Když se toto nařízení přepočítá na peníze, mohlo by to pro Statoil znamenat vysněnou budoucnost," říká Jan Karlsen, víceprezident pro prodej zemního plynu. Připustil však, že je příliš brzy předpokládat, jak přesně bude praktická i finační stránka věci vypadat.

Zbývá však ještě několik dalších problémů. Lze-li techniku ukládání skleníkových plynů pokládat za "čistou", do jaké míry může být součástí nařízení Kjótského protokolu a jak v tomto systému může figurovat Norsko, které není členem Evropské unie. Některé skupiny ochránců přírody nepovažují toto řešení za bezpečné a obávají se úniků koncentrovaných plynů, které by mohly zničit lokální život v moři. CO2 je čistý, netoxický plyn, ale může být výbušný ve velmi silných koncentracích. "Jsme kritičtí, protože nevíme, zda jde o dlouhodobé řešení. Nikdo neví, zda plyn tam zůstane sto nebo tisíc let," dodává Truls Gulowsen z norské pobočky Greenpeace.

Podle Statoil neexistují žádné náznaky, že by mohlo dojít k únikům plynu. Podle norské firmy zde může zůstat uložen po miliony let. Norsko, které je se třemi miliony barelů třetím největším vývozcem ropy na světě, má také vysokou daňovou zátěž. Zdanění na volném moři dosahují až 78 %. Statoil si pochvaluje, že díky ukládání ušetří každý den 143 000 dolarů za poplatky z CO2.

Podle článku Inger Sethov Dawn 20. 11. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist