https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dawn-vlny-veder-maji-negativni-vliv-na-jaderne-elektrarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dawn: Vlny veder mají negativní vliv na jaderné elektrárny

15.8.2003 15:57 | PRAHA/BERLÍN (EcoMonitor)
Výheň, která panuje na většině území Evropy, způsobuje v některých oblastech výpadky proudu. Vedro dělá těžkou hlavu energetikům z jaderných elektráren a aktivizuje odpůrce atomu.
 

Francie a Německo oznámily, že kvůli vysokým teplotám dočasně odstoupí od některých pravidel ochrany životního prostředí, což vyvolalo velký odpor ekologů, kteří se obávají ohrožení lokálních vod. Německé, stejně jako francouzské elektrárny se nacházejí u řek s velkým průtokem vody a pracují v tzv. otevřeném chladícím okruhu, narozdíl od provozů vybavených chladícími věžemi, kde voda využívaná k chlazení kondenzátorů obíhá v uzavřeném systému.

Jižní státy Německa, Bavorsko a Bádensko-Wuerttembersko, povolily kvůli vlně veder jaderným elektrárnám vypouštět zpět do řeky vodu teplejší než při normálním provozu. Díky tomu by se mělo zabránit výpadkům elektrické energie. Dvě elektrárny ve spolkové zemi Bádensko-Wuerttembersko produkují o 20 % méně elektřiny kvůli vysoké teplotě vody, která chladí reaktory a nejstarší německá atomová elektrárna v Obrigheim musela být minulý týden odpojena než teplotní vlna přejde.

Ochránci životního prostředí silně protestují proti odvolání přísnějších pravidel. Podle nich každé, i dočasné zvednutí teploty vody v řece znamená smrtelné ohrožení pro některé živočichy. "Vyšší teplota vody v řece, nižší úroveň kyslíku, to jsou faktory, které zvyšují úmrtnost ryb," říká Susanne Ochse, mluvčí německých Greenpeace. Ve Francii, kde elektřina vyrobená v atomových elektrárnách dosahuje 80 % celkové spotřeby, státem vlastněná firma EDF vydala příkaz vypouštět teplejší vodu šesti elektrárnám.

Sdružení "Pryč s jadernou energií" označilo tyto příkazy za případ "skandální benevolence, jejímž jediným cílem je ochránit jaderný průmysl" a poukazuje na zavírání očí před ničivými dopady na životní prostředí. Předseda vlády Jean-Pierre Raffarin řekl: "Mimořádná opatření musela být přijata a budou pouze dočasná." Zatímco ve Francii zůstávají jaderné elektrárny jako poměrně čistý zdroj energie, Německo se rozhodlo odstavit 19 elektráren během příštích dvaceti let, díky vládní iniciativě strany Zelených.

Podle textu Dawn 13. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist