https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dawn-zemetreseni-v-asii-zmenilo-mapu-sveta-shoduji-se-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dawn: Zemětřesení v Asii změnilo mapu světa, shodují se vědci

30.12.2004 12:12 | PRAHA/PAŘÍŽ (EcoMonitor)
Obrovské zemětřesení pod mořskou hladinou, které zasáhlo téměř všechny pobřežní oblasti v jihovýchodní Asii, způsobilo trvalé změny v geologickém reliéfu zasažené oblasti. S tímto tvrzením přišli současně vědci na celém světě.
 

„Bylo to jako obrovské švihnutí,“ říká Paul Tapponnier, ředitel tektonické laboratoře na Institut de Physique du Globe (IPG), hlavního francouzského ústavu studií geologie Země. Tapponnier potvrdil, že otřesy v hloubce Tichého oceánu trvaly „kolosálních“ 200 vteřin, což vytvořilo neuvěřitelně obrovské množství energie, kvůli kterému se zvedly masy vody a ničivé vlny zaplavily pobřeží v celé jižní Asii. „Toto zemětřesení změnilo mapy zemského povrchu,“ prohlásil v Los Angeles americký odborník na geologický průzkum Ken Hudnut.

Zemětřesení, které v centru dosáhlo až 9,0 stupňů Richterovy škály, udeřilo 250 kilometrů jihovýchodně od ostrovu Sumatra. Gigantické vlny tsunami, jedny ze čtyř největších za posledních sto let, přinesly smrt 60 000 lidí a další desítky tisíc zůstávají nezvěstné. Podle seizmografických modelů se mohly některé menší ostrůvky posunout až o dvacet metrů a severozápadní cíp indonéského území na Sumatře se mohl posunout jižněji až o 36 metrů, tvrdí Ken Hundut. Energie vznikla při vzájemném tlaku dvou zemských desek (Indické a Barmské) proti sobě v hloubce oceánu, dodává Hundut.

Podle Tapponniera způsobily otřesy posuny geologické masy o 10 - 15 metrů v oblasti kolem 100 kilometrů od centra zemětřesení. Podle něj došlo i k vertikálním posunům, které pravděpodobně vyzvedly ostrov Siberut, který leží sto kilometrů západněji od Sumatry, o jeden až dva metry výše. V současné době je to ale kvůli partyzánské válce v oblasti velmi těžké vědecky prokázat. Podle Tapponniera je také možné, že některé oblasti Sumatry, které leží jižně od rovníku, byly zcela pohlceny mořem. Na tom, že zemětřesení mění tvář Země není nic tak divného, neboť se tak dělo vždy. „Zemětřesení jsou architekti zemského povrchu,“ říká Tapponnier.“ Všechny naše hory, které dnes můžeme vidět, byly vytvarovány díky zemětřesení.“

Obrovské zemětřesení z roku 1960 blízko pobřeží Chile posunulo půdu na některých místech až o dvacet metrů. Otřesy na Aljašce v roce 1964 vyzvedly ostrůvky výše a utopily mělká místa, kde žily ústřice, 12 metrů pod hladinu moře. A otřesy o síle 6,3 stupňů blízko pobřeží ostrova Guadeloupe minulý měsíc posunuly oceánské dno o několik desítek centimetrů, dodává Tapponnier. V Asii jsme svědky tisíckrát silnějšího zemětřesení, takového množství uvolněné energie, že mohlo dojít i k otřesům zemské osy, uzavírá Tapponnier.

Podle textu The Dawn 28. 12. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist