https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/decinsky-zamek-nabizi-adopci-ruzi-spusti-i-adopci-vinne-revy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děčínský zámek nabízí adopci růží, spustí i adopci vinné révy

6.6.2021 01:00 | DĚČÍN (ČTK)
"Adopce růží v Růžové zahradě nás napadla s tím, abychom na zámek Děčín nalákali více místních, a oni tak měli důvod pro obyčejnou procházku zahradami nebo na zámecké nádvoří," uvedla ředitelka.
"Adopce růží v Růžové zahradě nás napadla s tím, abychom na zámek Děčín nalákali více místních, a oni tak měli důvod pro obyčejnou procházku zahradami nebo na zámecké nádvoří," uvedla ředitelka.
Foto | František Šťastný / Wikimedia Commons
Děčínský zámek nabízí k adopci růže, spustí i adopci vinné révy. Mělo by to přispět k tomu, aby místní vnímali zámek více jako svůj, řekla ČTK ředitelka zámku Miroslava Poskočilová. Růžová zahrada, kde se keříky nachází, byla založena v 17. století. Aktuálně disponuje 35 druhy růží. Vinná réva se nachází v Jižní zahradě, kde bývala kdysi vinice.
 

"Adopce růží v Růžové zahradě nás napadla s tím, abychom na zámek Děčín nalákali více místních, a oni tak měli důvod pro obyčejnou procházku zahradami nebo na zámecké nádvoří. Původní záměr jsme spojili se Dnem matek, ale může se toho využít i poté, jako dárek k narozeninám nebo k svátku," uvedla ředitelka. Obdarovaná získá certifikát a s ním i deset vstupů do zahrady zdarma. Aktuálně je ale rozárium v rekonstrukci, která potrvá zřejmě do letošního srpna. Do té doby bude vstup do zahrady zdarma. Adopce růžového keře na rok až rok a půl vyjde na 500 korun.

Na adopci růží bude podle Poskočilové navazovat adopce vinné révy, "Tu plánujeme více pro Den otců, protože se hodí více pro tatínky než pro maminky," doplnila ředitelka. Adopce včetně sklizně vína bude stát 700 korun.

Aktuálně je adoptovaných zhruba 70 růží ze 400, hlav vinné révy bude k dispozici na 200. "Obě akce jsou víceméně myšlené jako podpora zámku a podpora života na zámku, aby místní získali sounáležitost se životem na zámku, aby zámek patřil nám všem," řekla Poskočilová. Na den růží, který připadá na 18. června, zámek plánuje uspořádat akci, kam pozve i 'adoptivní rodiče' a za adopci jim chce poděkovat. Obdobně chce ředitelka využít i Slavnosti vína, které se na zámku pravidelně konají první víkend v září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist