https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demanovska-jeskyne-svobody-patri-k-nejkrasnejsim-na-slovensku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demänovská jeskyně svobody patří k nejkrásnějším na Slovensku

3.8.2021 01:00 | BRATISLAVA/PRAHA (ČTK)
Dávno před objevem Demänovské jeskyně svobody byla známa Demänovská ledová jeskyně, o které jsou zmínky již z roku 1299 a patří tak k nejstarším popsaným jeskyním v Evropě.
Dávno před objevem Demänovské jeskyně svobody byla známa Demänovská ledová jeskyně, o které jsou zmínky již z roku 1299 a patří tak k nejstarším popsaným jeskyním v Evropě.
Foto | Jebo1 / Wikimedia Commons
Když 3. srpna 1921 moravský učitel Alois Král objevil za pomoci místního myslivce Adama Mišury a dalších pomocníků z okolí Oty Hrabala a Jarmily Vránové na severním svahu Nízkých Tater Demänovskou jeskyni svobody, netušil, že jde o první krok k odhalení nejrozsáhlejšího systému jeskyň na Slovensku: soustava Demänovského jeskynního systému dnes dosahuje úctyhodné délky 33 kilometrů. Už v roce 1922 začaly proražením nového vstupu práce na zpřístupnění a v roce 1924 mohli obdivovat krásu osvětlených útvarů jeskyně první návštěvníci.
 

Nejhezčí a nejnavštěvovanější z jeskyní rozsáhlé soustavy Demänovských jeskyní je dlouhá přes osm kilometrů, pro veřejnost je zpřístupněna zhruba pětina. Jeskyně má zajímavý systém chodeb, podzemních síní a dómů a vyniká množstvím a pestrostí krápníkových útvarů všech druhů. Vedle bílých krápníků se zde vyskytují krápníky zbarvené žlutě, růžově, červeně či fialově, místy mají zbarvení také šedé, tmavě zelené až černé. Všechny krápníkové útvary jsou ve stadiu růstu, jsou živé, s vysokým leskem, což nebývá v ostatních jeskyních tak časté.

Dávno před objevem Demänovské jeskyně svobody byla známa Demänovská ledová jeskyně, o které jsou zmínky již z roku 1299 a patří tak k nejstarším popsaným jeskyním v Evropě. Největší z celého systému je Demänovská jeskyně míru, jejíž zpřístupnění se teprve připravuje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist