https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demolice-odstrani-posledni-ruiny-armadniho-objektu-sousediciho-s-rezervaci-divokych-koni-v-milovicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demolice odstraní poslední ruiny armádního objektu sousedícího s rezervací divokých koní v Milovicích

14.12.2021 13:07 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rezervace divokých koní v Milovicích byla zřízena v bývalém vojenském protoru, v jejím sousedství stále stojí zchátralé armádní budovy. Až dodnes.
Rezervace divokých koní v Milovicích byla zřízena v bývalém vojenském protoru, v jejím sousedství stále stojí zchátralé armádní budovy. Až dodnes.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miloslav Jirků / Česká krajina
V Milovicích začala včera demolice posledního z původních čtyř vojenských objektů, které přiléhaly k nejstarší části pastviny velkých kopytníků při ulici Ostravská.
 

Zatímco první tři objekty postavené sovětskou armádou odstranilo v zimě loňského roku město Milovice, na demolici poslední ruiny se podílí soukromý vlastník. „Ruina armádní budovy tvořila ošklivou jizvu při pohledu na unikátní krajinu, která nemá jinde v Česku obdoby. Majiteli patří velké poděkování, protože se do demolice pustil i přesto, že ho čeká finančně náročná obnova sousedního objektu,“ ocenil zahájení prací Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v roce 2015 založila.

Demolice by měla skončit dnes, odstraňování vzniklé suti pak bude pokračovat podle finančních možností majitele v dalších měsících.

Čtyři vojenské objekty, které lemovaly jižní okraj milovické rezervace při Ostravské ulici, byly desítky let neudržované a velmi zchátralé. V minulosti v nich přespávali bezdomovci, vznikaly v nich skládky odpadu i požáry.

Torza vojenských objektů navíc narušovala přírodní ráz cenné lokality, která je podle vědců nejrozsáhlejší rovinatou nížinnou zachovanou v České republice i celé střední Evropě. „Krajina nenarušená infrastrukturou se stává stále vzácnější. Proto je přínosné, že alespoň v této přírodně cenné lokalitě jsou ruiny po armádě odstraňovány. Tam, kde to není z nějakých závažných důvodů možné, je třeba alespoň cíleně pracovat na vizuálním odclonění těchto pozůstatků po sovětské okupaci,“ doplnil Dalibor Dostál. V krajinářském přístupu k přírodě Česko podle odborníků výrazně zaostává za vyspělými zeměmi, které si nenarušený pohled do krajiny chrání výrazně více, než je zatím v tuzemsku zvykem.

Ochranářská společnost Česká krajina se výrazně podílí na likvidaci zdemolovaných zbytků a stavební suti po někdejších armádních objektech. Jen v letošním roce na tyto účely vydala stovky tisíc korun, i v příštím roce bude v těchto aktivitách pokračovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist