https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstrace-quotproti-tunelovani-lesuquot-ministra-sebestu-nezviklala-menit-nic-nebude
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstrace "proti tunelování lesů" ministra Šebestu nezviklala, měnit nic nebude

10.5.2010 15:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zhruba dvě stovky lidí dnes demonstrovaly před sídlem ministerstva zemědělství. Důvodem byly tendry na lesnické práce pro státní podnik Lesy ČR. Tendry by totiž umožnily až desetileté zakázky pro velké dřevařské firmy. To se nelíbí malým podnikatelům, ochráncům přírody a vědcům, kteří se obávají devastace lesů využívaných jen pro produkci dřeva.
 

Demonstrace Hnutí Duha před ministerstvem zemědělství
Demonstrace Hnutí Duha před ministerstvem zemědělství
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Zástupci Hnutí Duha a Sdružení živnostníků v lesním hospodářství dnes předali ministru zemědělství žádost, aby vypsané tendry zastavil. Namísto velkých zakázek by ministerstvo mělo přechodně zadávat práce jen na rok. Změnit by se také mělo zadávání zakázek a zmenšit území, na které je zakázka vypisována tak, aby na ně dosáhly i menší firmy.

Dřevo by měly prodávat samy Lesy ČR a nikoli další firmy, čímž by se dřevo dostalo i k místním dřevozpracujícím firmám. Ze zisku by měl státní podnik odvádět rentu, která by se využila na ozdravění lesních porostů. K zastavení tendrů vyzývá i usnesení poslanecké sněmovny z dubna letošního roku.

Ministr Jakub Šebesta dnes prohlásil, že se na vypsaných zakázkách nic měnit nebude. Tendry na lesnické práce byly vypsány na základě memoranda mezi ministerstvem zemědělství a Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů, výsledky byly známy s velkým předstihem a protesty proti nim se podle ministra nevyskytly. „To, že se protesty objevily v předvolebním období, svědčí o politizaci celé záležitosti, a musím se proti tomu důrazně ohradit,“ prohlásil Šebesta. Podle ministra mají právě delší smlouvy na lesnické činnosti přinést ekonomickou stabilizaci lesnímu hospodářství. Delší smlouvy jsou prý hospodaření v lesích lepší, protože firmy mají šanci dobře poznat „svěřený les“.

Podle Hnutí Duha ale budou mít velké firmy tendenci získat co nejrychlejší zisk, což povede v důsledku k poškozování lesa, například kvůli holosečím. „České lesy jsou už tak dost poškozené, zejména kvůli vysokému podílu monokultur, jsou vystaveny chemickému stresu ze zplodin a také se musí vyrovnat s klimatickými změnami,“ prohlásil dnes před ministerstvem zemědělství Jakub Hruška z České geologické služby. Pomoci ozdravění lesů by měl Lesnický národní program II., který je právě v procesu zpracování.

Podle odpůrců však právě dlouhodobé tendry na lesnické práce znemožňují tento program v praxi uvést v život. „Proč se vůbec lesnický program připravuje, když se jím pak nikdo neřídí?“ ptá se Petr Šubert, předseda Sdružení živnostníků v lesním hospodářství. Podle něj by mohlo v důsledku velkých tendrů přijít o práci šest tisíc lidí.

Hnutí Duha na svou demonstraci pozvalo i všechny zástupce parlamentních stran. Pozvání využili předsedové Strany zelených a KDU-ČSL.

Zajímá vás téma víceletého tendru? Přečtěte si komentáře psané pro Ekolist.cz:

Fórum Ekolistu: Jsou desetileté tendry vhodnou formou ochrany lesů?


reklama

 
Hugo Charvát
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist