https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstranti-pred-uradem-vlady-zadali-referendum-o-temelinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstranti před úřadem vlády žádali referendum o Temelínu

14.6.2000 16:15 | PRAHA (EkoList)
Demonstrace za referendum o spuštění Temelína, která se konala dnes odpoledne u Úřadu vlády, byla spíše příjemným kulturním zážitkem než radikálním protestem. Akce, kterou uspořádalo hnutí Referendum 2000, zastupující asi 150 občanských iniciativ, vyvrcholila vystoupením místopředsedy vlády Pavla Rychetského a oficiálním předáním dopisu s peticí, pod níž se k dnešnímu dni nasbíralo na osmdesát tisíc podpisů. Přes bohatý program a množství zajímavých hostů se na Nábřeží Eduarda Beneše shromáždily jen asi necelé tři stovky lidí.
 

demonstrace

Řada demonstrantů byla vybavena stejným transparentem "sliby se mají plnit". Foto: Jan Všetečka/EkoList

Demonstrace začala představením hudební skupiny Lucie, která měla jistě působit i jako lákadlo, ale většině přítomným, i kvůli velkému horku, její dvě skladby plně stačily. Poté vystoupila plejáda významných aktivistů. Jan Beránek, předseda Hnutí Duha i Referenda 2000, stručně shrnul nejzávažnější důvody pro vypsání referenda proti spuštění Temelína, přičemž zdůraznil zbytečnost další výroby elektřiny, jelikož už dnes skoro čtvrtinu produkce vyvážíme. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (KDU-ČSL) pak vysvětlil, jak se celá věc má politicky. V nejbližší době skupina poslanců předloží vládě nový návrh ústavního zákona o referendu, který by se měl ještě během července projednat.

"Čert vem Temelín, čert vem i ty peníze," zahájil svůj proslov filozof Erazim Kohák. Nejdůležitější je, že se učíme být činní a odnaučujeme se starému českému zlozvyku v hospodě remcat a na veřejnosti držet jazyk za zuby. Poděkoval přítomným za spoluvytváření demokratických principů svobodné společnosti. Poté Miss ČR Helena Houdová přečetla báseň o výbuchu Černobylu a následovali Vladimír Merta, Pepa Nos, chyběl pouze avizovaný Jaroslav Hutka.

kohak

Na demonstraci vystoupil i profesor Erazim Kohák se svou manželkou. Foto: Jan Všetečka/EkoList

Demonstranti se po 13. hodině přesunuli před vchod do Úřadu vlády a vyčkávali, který z politiků před ně předstoupí. Nakonec se objevil Pavel Rychetský v podivně dvojznačné roli. "Požadavek referenda je zcela legitimní, ale co se týče Temelína, také zcela nereálný." Pískání a řev. "Já osobně jsem podepsal petici a na posledním vládním hlasování jsem hlasoval proti Temelínu." Potlesk. "Ale referendum nebude, protože letos se už schválit nestihne a hlavně v parlamentu chybí podpora uzákonění referenda, neboť tři návrhy už byly hned v prvním čtení zamítnuty." Podle ČTK vypsaní referenda v termínu podzimních senátních voleb, jak by si přáli organizátoři Referenda 2000, pokládá za nereálné také poslanec Libor Ambrozek (KDU-ČSL). "Pokusíme se návrh zákona, pokud bude dobře připraven, prosadit," řekl, ale zpochybnil vůli Senátu zákon o referendu přijmout. Zklamané demonstranty poté uklidňovali Beránek s Bursíkem tvrzením, že projednávání se stihnout může, a že po výměně pěti ministrů není jisté, jak proběhne nové vnitrovládní hlasování o Temelínu.

Svou podporu veřejně vyjádřili i zástupci hnutí Greenpeace, Nesehnutí a Jihočeských matek, jejichž představitelka přinesla vládě dárek, na němž jako jedno z hesel figurovalo: JE - Best before use. Známý hudebník Honza Muchov také poděkoval přítomným za účast, protože "je lepší dnes být aktivní než zítra radioaktivní". Zástupce organizace Děti Země zdůraznil, že "v Čechách nevládne v oblasti energetiky vláda, ale ČEZ".

Na závěr Jan Beránek konstatoval, že se petičnímu výboru Referenda 2000 nepodařilo dostat se k premiérovi a že dopis s žádostí o referendum předali náměstkovi ministra Březiny. Do čtrnácti dnů, než se začne projednávat nový zákon, potřebuje mít petice sto tisíc hlasů. S touto výzvou se shromáždění rozešlo.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist