https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstranti-zablokovali-trat-k-nemeckemu-uhelnemu-dolu-hambach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Demonstranti zablokovali trať k německému uhelnému dolu Hambach

27.10.2018 17:42 | DÜREN (ČTK)
Aktivisté se snaží narušit těžbu v dole Hambach. Důvodem jsou snahy vykácet blízký les kvůli rozšíření dolu.  Ilustrační snímek.
Aktivisté se snaží narušit těžbu v dole Hambach. Důvodem jsou snahy vykácet blízký les kvůli rozšíření dolu. Ilustrační snímek.
Tisíce lidí se účastní dnešní demonstrace proti těžbě hnědého uhlí v Hambašském lese v západním Německu. Demonstranti zablokovali železniční trať vedoucí k rozsáhlému uhelnému dolu, jehož provozovatelem je energetická společností RWE, uvedla agentura AP.
 

Aktivisté se snaží narušit těžbu v dole Hambach. Důvodem jsou snahy vykácet blízký les kvůli rozšíření dolu. Skupina asi 40 lidí také obsadila bagr a dalších osm na stroj vylezlo.

Policie varovala demonstranty, aby zůstali mimo důl. Použila také vodní děla, aby jim zabránila přejít uzavřenou dálnici a směřovat k dolu.

Demonstraci organizuje iniciativa Ende Gelände. Na akci vyrazil ve čtvrtek také zvláštní vlak z Prahy. Na akci se podle organizátorů chystalo z Prahy asi 80 lidí.

Důl provozuje od roku 1978 německá společnost RWE, těží v něm hnědé uhlí pro své elektrárny. Ochránci přírody už dříve uvedli, že z původního pralesa zbylo za posledních 40 let kolem deseti procent plochy, kterou se firma také chystá vykácet. Les u Hambachu, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichové, je asi 35 kilometrů západně od Kolína nad Rýnem. V Německu se stal symbolem ochrany životního prostředí a boje proti těžbě uhlí.

Na začátku října vydal nejvyšší správní soud spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko předběžné opatření, jímž pozastavil plány RWE na vymýcení lesa. Porost zůstane pod ochranou do konečného rozhodnutí, uvedl podle agentury DPA soud. Verdikt by podle RWE mohl padnout až na konci roku 2020.

Ochránci přírody tvrdí, že les by měl být chráněný kvůli netopýrům, kteří tam žijí. Pokračující těžba uhlí je také podle nich v rozporu s cílem Německa snížit emise skleníkových plynů kvůli globálnímu oteplování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist