https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-bez-aut-byl-letos-nejvetsi-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den bez aut byl letos největší v historii

3.11.2000 14:55 | BRNO (EkoList)
Za "nejrozsáhlejší ve své historii" označil dnešní Den bez aut jeho hlavní koordinátor Miroslav Patrik z Dětí Země Brno. Den bez aut se letos koná už po osmé a podle Patrika ještě nikdy neinspiroval tolik organizátorů nejrůznějších aktivit, jako právě letos. Dohromady se do akce zapojilo více než 120 občanských sdružení, měst a některých státních institucí či firem.
 

V devíti městech dnes bylo zdarma cestování MHD. "Jednoznačně jsme se přesvědčili, že spolupráce s městy při tak velké akci, je jedině prospěšná. Například zajistit právě jízdné v MHD zdarma je nad síly a schopnosti občanských sdružení," pochvaluje si spolupráci na některých místech ČR Miroslav Patrik. Ovšem největší města ČR o něčem podobném zatím nechtějí ani slyšet - to platí o Ostravě, Brně a především o Praze. Náměstek pražského primátora a kandidát ČSSD do senátu Otto Kechner považuje Den bez aut za "nesystémové řešení problému dopravy ve městě." "My chceme spíše tlačit na vládu, aby finanční pomocí urychlila výstavbu vnějšího okruhu města, který ulehčí centru," řekl Kechner občanům na včerejším setkání před budovou Magistrátu hl. m. Prahy. Řada osobností veřejného života však má ke Dni bez aut postoj přesně opačný, než většina radních hlavního města. Den bez aut veřejně podpořili senátoři Jan Ruml a Vladimír Zeman (oba US), poslanec Pavel Tollner (KDU-ČSL), filozof Erazim Kohák či zpěvák Pepa Nos. Kromě nich dalších 105 představitelů veřejného života, mezi nimi 59 zastupitelů a pracovníků samosprávy z 27 českých a moravských měst. Jediným členem vlády, který akci alespoň vyjádřil podporu, byl ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), který se ale zároveň omluvil, že kvůli svému programu dnes automobil použít musí.

Do Dne bez aut se zapojily letos poprvé i České dráhy, které zítra předvedou veřejnosti nový systém integrované dopravy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi za zvýhodněnou cenu jízdného.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist