https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-fascinace-rostlinami-odhali-jaky-hluk-vydavaji-rostliny-a-dalsi-zajimavosti-z-botaniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den fascinace rostlinami odhalí, jaký hluk vydávají rostliny a další zajímavosti z botaniky

12.5.2024 00:05 | PRAHA (ČTK)
Jaký hluk vydávají rostliny, jak vypadá největší semínko nebo co všechno se dá vyčíst z letokruhů odhalí experti Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze u příležitosti Dne fascinace rostlinami. Akce se uskuteční v pražské botanické zahradě v ulici Na Slupi v pátek 17. května od 9:30 do 16:30. Mimo interaktivní program jsou pro návštěvníky připravené také komentované prohlídky skleníků. ČTK o tom informoval mluvčí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK) Michal Andrle.
 
Stánky a interaktivní expozice přiblíží, co všechno může ovlivnit klíčení rostlinných semen. Vliv může mít například slaná voda, červené či modré světlo, tma i kyselý déšť. Návštěvníci si budou moct prohlédnout klíčící semínka z blízka pod mikroskopem.

Pomocí mikroskopu budou moct lidé také pozorovat vlákna rostlinného původu, pletiva, buněčnou strukturu stěn a mimo jiné princip syntézy celulózy. Odborníci zájemcům představí paleobotaniku, tedy rostlinné fosílie v časových a systematických souvislostech.

Letokruhy pomáhají vědcům odhalit, jak se v minulosti měnilo klima nebo jak stromy reagují na kyselé deště. Návštěvníci akce budou moct také zjistit, které rostliny aktuálně kvetou v české přírodě a pokusit se je zařadit do správného druhu. V dalším stánku budou experti představovat řasy z vzorků z nedaleké Vltavy i z jezírek v botanické zahradě. V pokusném skleníku představí katedra experimentální biologie rostlin svou práci zaměřenou na masožravé rostliny.

Kromě interaktivního programu jsou plánované komentované prohlídky skleníků, na které je z kapacitních důvodů nutná předchozí rezervace.

Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist