https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/den-pro-vcely-v-ostravske-zoo-ukaze-jejich-dulezitost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Den pro včely v ostravské zoo ukáže jejich důležitost

13.6.2018 06:04 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu speciální Den pro včely a medobraní. Zoo chce upozornit na význam těchto opylovačů, kterých podobně jako dalšího druhu hmyzu v přírodě výrazně ubývá. Samotná zahrada provedla v posledních letech několik opatření, aby zvýšila výskyt včel, čmeláků (na obrázku), motýlů a dalších zástupců bezobratlých ve svém areálu.
Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu speciální Den pro včely a medobraní. Zoo chce upozornit na význam těchto opylovačů, kterých podobně jako dalšího druhu hmyzu v přírodě výrazně ubývá. Samotná zahrada provedla v posledních letech několik opatření, aby zvýšila výskyt včel, čmeláků (na obrázku), motýlů a dalších zástupců bezobratlých ve svém areálu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Hruška / Zoologická zahrada Ostrava
Ostravská zoologická zahrada chystá na sobotu speciální Den pro včely a medobraní. Zoo chce upozornit na význam těchto opylovačů, kterých podobně jako dalšího druhu hmyzu v přírodě výrazně ubývá. Zahrada chce proto návštěvníkům představit i vlastní aktivity k ochraně včel, čmeláků a dalších druhů hmyzu, řekla dnes mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Včely patří mezi hospodářsky nejdůležitější živočichy ne díky medu, propolisu či dalším produktům, ale pro svou často nedoceněnou činnost opylovací. Podílejí se tak na zvýšení produkce zemědělských plodin a ovocných stromů, pomáhají udržet vysokou biodiverzitu krajiny. Zprávy o rapidním úbytku těchto živočichů, ale i dalších druhů hmyzu jsou v posledních letech alarmující," uvedla Nováková.

Samotná zahrada provedla v posledních letech několik opatření, aby zvýšila výskyt včel, čmeláků, motýlů a dalších zástupců bezobratlých ve svém areálu. "Návštěvníci tak mohou na řadě míst spatřit hmyzí hotely, budky pro čmeláky, kvetoucí louky a podobně. Většinou se jedná o poměrně jednoduchá opatření, která mohou inspirovat zájemce pro instalaci podobných příbytků na vlastní zahrádce, školní zahradě či v parku. Každý z nás tak může přispět k ochraně okolního prostředí. Zoo chce v nejbližší době začít i s chovem včel," doplnila mluvčí.

Sobotní program je připraven od 10:30 do 16:00 a začne na Včelí stezce v blízkosti expozice Na statku. Kromě symbolického přivítání včel se chystají i soutěžní aktivity nebo ukázky včelařských potřeb. V prostorách výukového centra bude možné si vyzkoušet stáčení medu nebo nahlédnout do včelího úlu. Ukázky vytáčení medu i s výkladem o životě hmyzu se uskuteční v 11:00, 13:00 a 15:00.

Obdobně tematicky zaměřené programy pořádá zoo často. V minulosti se program zaměřil třeba na slony nebo ptáky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist