https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deni-v-capim-hnizde-na-komine-v-unicove-snima-kamera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dění v čapím hnízdě na komíně v Uničově snímá kamera Video

23.4.2020 00:18 | UNIČOV (ČTK)
Čapí hnízdo na komíně v Uničově snímá kamera.
Čapí hnízdo na komíně v Uničově snímá kamera.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sledovat dění v čapím hnízdě postaveném na komíně poblíž polikliniky v Uničově na Olomoucku mohou lidé díky kameře, kterou na nedaleký sloup instaloval vedoucí oddělení informačních technologií uničovské radnice Jaroslav Kocůrek. Záběry na čapí místo jsou v přímém přenosu k vidění na webu.
 

Kamera čapí hnízdo na komíně nepřetržitě snímá z bočního pohledu. "Tuto myšlenku jsem nosil v hlavě už několik let. Příležitost na osazení kamery sledující čapí hnízdo se ale naskytla až nyní s rozvojem kamerového systému," uvedl Kocourek.

Kamera snímá nepřetržitě.
Kamera snímá nepřetržitě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Instalace kamery s vysokým rozlišením obrazu byla podmíněna přípojkou optického kabelu, jehož prostřednictvím lze přenášet velké objemy dat. Kamera je umístěna na střeše panelového domu v Nemocniční ulici nedaleko polikliniky. "Je na vysokém stožáru, který se ve větru dost kymácí. Ještě proto bude nutné vyřešit jeho ukotvení," dodal Kocůrek.

Čapí pár na komíně v Uničově zatím většinu dne věnuje zvelebování svého přechodné bydliště, ve kterém už brzy nebude nouze o hladové krky mladých čápů.

Do Česka přiletěli první čápi v polovině března, vybrat si mohli téměř z 1500 hnízd. První zpravidla přilétá samec, vlastní hnízdění začíná v dubnu. Na vejcích čápi sedí v průměru 33 dní. Další dva měsíce krmí mláďata.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist