https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deset-milionu-thajcu-se-loni-lecilo-s-nemocemi-spojenymi-se-znecistenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Deset milionů Thajců se loni léčilo s nemocemi spojenými se znečištěním

12.3.2024 00:23 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než deset milionů obyvatel Thajska v loňském roce vyhledalo léčení kvůli nemocem spojeným se znečištěním ovzduší. Informovaly o tom thajské úřady, které citoval zpravodajský server BBC News. Jednalo se o případy chronických onemocnění, jako je rakovina plic, bronchitida, astma nebo srdeční choroby.
 

Rozsáhlé vypalování zemědělských pozemků a lesní požáry, zejména na severu země, často vytvářejí škodlivý smog. Už na začátku letošního roku došlo ve srovnání s předchozím rokem ke skokovému nárůstu případů onemocnění souvisejících se znečištěním - z 1,3 milionu v prvních devíti týdnech loňského roku na 1,6 milionu za stejné období letošního roku. V Thajsku žije asi 72 milionů obyvatel.

Podle údajů, které poskytla Rada pro národní ekonomický a společenský rozvoj, se kvalita ovzduší v Thajsku neustále zhoršuje. Některá ze severothajských měst se ocitla mezi nejznečištěnějšími místy na světě, jejichž žebříčky sestavují servery sledující kvalitu ovzduší. Byla mezi nimi města Čchíengmaj, Čchíengráj a Lampáng.

Se znečištěným ovzduším se pravidelně potýká i hlavní město Bangkok; letos v únoru úřady v metropoli vyzvaly zaměstnance, aby dva dny pracovali z domova, protože znečištění ovzduší v hlavním městě a okolních provinciích dosáhlo nebezpečné úrovně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist