https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desetitisice-novozelandanu-zahajily-nove-klimaticke-protesty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desetitisíce Novozélanďanů zahájily nové klimatické protesty

27.9.2019 00:35 | MONTREAL (ČTK)
Desetitisíce lidí se dnes sešly napříč Novým Zélandem na pochodech za boj proti klimatickým změnám a zahájily tak plánované druhé kolo globálního protestu. / Ilustrační foto
Desetitisíce lidí se dnes sešly napříč Novým Zélandem na pochodech za boj proti klimatickým změnám a zahájily tak plánované druhé kolo globálního protestu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desetitisíce lidí se dnes sešly napříč Novým Zélandem na pochodech za boj proti klimatickým změnám a zahájily tak plánované druhé kolo globálního protestu. To navazuje na mobilizaci z minulého pátku, během níž miliony lidí po celém světě požadovaly tvrdší ekologickou politiku. Dnes se opět čekají manifestace v Asii, Evropě nebo také v kanadském Montrealu, kde by měla vystoupit švédská aktivistka Greta Thunbergová, píše agentura Reuters.
 

Podle organizátorů novozélandských akcí se do nové vlny "školní stávky za klima" zapojilo 170.000 lidí, což by odpovídalo 3,5 procentům obyvatelstva. Hlavní město Wellington podle agentury AP zažilo jeden z největších protestů ve svých dějinách. Studenti zde pochodovali k budově parlamentu, aby zákonodárcům doručili petici vyzývající vládu k vyhlášení stavu klimatické nouze. Podle místních médií zde bylo kolem 40.000 účastníků.

AP podotýká, že v ulicích novozélandských měst nebyli jen studenti, kteří vynechávali vyučování, ale také mnoho dospělých. Přidala se například 83letá babička tří vnoučat Violet McIntoshová, podle níž je načase, aby politici přestali mluvit a začali jednat. Měli by prý naslouchat mladým lidem jako je "skvělá" Thunbergová.

"Na počátku toho všeho stála venku sama. Teď ji následují miliony lidí. Může na sebe být velmi hrdá," řekla McIntoshová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist