https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-dobrovolniku-se-vydaly-uklizet-okoli-labe-v-usti-nad-labem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítky dobrovolníků se vydaly uklízet okolí Labe v Ústí nad Labem

2.3.2024 22:50 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Desítky dobrovolníků včetně rybářů nebo dobrovolných hasičů se dnes ráno vypravily uklidit okolí Labe v Ústí nad Labem. Mají v plánu vyčistit od odpadků a také naplaveného nepořádku po záplavách jak pravý, tak levý břeh. Loni sesbírali okolo šesti tun odpadu, letos očekávají kvůli zvýšené hladině v uplynulých měsících větší množství, řekl mluvčí Českého rybářského svazu Jan Skalský.
 

Lidé se setkali v osm ráno nedaleko mostu Dr. Edvarda Beneše na střekovské straně. Někteří dorazili vybaveni pytli na odpad, hráběmi a rukavicemi. Před zahájením úklidu vyslechli instrukce, občerstvili se a poté se rozdělili. Jedna skupina se vydala směrem na Svádov, druhá ke zdymadlům. Uklidit chtějí i okolí koryta ve Vaňově nebo v Krásném Březně a Mojžíři. Předpokládají, že to za jeden den stihnou, uvedl Skalský.

"Jedná se už o pátý ročník akce, kterou začala parta rybářů a už se z toho stala taková tradice," komentoval dnešní setkání Skalský. Odhadl, že uklízet přišlo asi 60 lidí. Ti se společně vyfotili, aby účast zdokumentovali. Každý rok je příchozích víc, akce tak získává na oblibě. Lidé dnes dorazili i přesto, že je deštivé počasí. Mluvčího těší, že jim není jejich okolí lhostejné a mají zájem o něj pečovat.

Rybářský svaz se na akci podílí propagací a odvozem odpadu. Mluvčí řekl, že rybáři mají povinnost odpracovat určitý počet hodin ročně. "Pokud je neodpracují, tak je zaplatí," uvedl mluvčí s tím, že někteří tak spojili příjemné s užitečným.

Uklízecí četa mnohdy narazí i na černé skládky, které trvá déle odstranit. Organizátor Jiří Knauer řekl, že během úklidu narazili dobrovolníci i na různé kuriozity, které podle něho patří spíš do ložnice než k vodě. Výjimkou pak nejsou například pohozené dětské kočárky, většinou ale narážejí na běžný nepořádek, jako jsou plastové obaly a lahve. "Pokud někdo k té vodě chodí jako my rybáři, tak je v přírodě rád bez odpadků a věcí, které tam nepatří," popsal důvod iniciativy Knauer.

Poprvé se dnes jako dobrovolnice vypravila pomoci s úklidem také Michaela Dymáková. O akci ji informovala její známá, která ve volném čase rybaří. S celou rodinou se vypravila k Labi i Radka Chladová z dobrovolného sboru hasičů Střekov. "Vím, že to je každý rok, ale měli jsme ještě malé děti, takže jsme nechodili, ale letos můžeme a chceme udělat dobrou věc," uvedla dobrovolná hasička. "Doufám, že uklidíme spoustu odpadků, neponeseme žádné pytle prázdné a také čekáme, že se seznámíme s novými lidmi," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist