https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dest-zchladil-pozariste-v-ceskem-svycarsku-drony-provedly-41-vzletu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku, drony provedly 41 vzletů

22.8.2022 11:46 | HŘENSKO (ČTK)
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Déšť zchladil požářiště v Českém Švýcarsku. V neděli poprvé drony při dopoledním průzkumu nezaznamenaly žádné rizikové místo, jedno objevily později. Jedno místo našli hasiči po dešti při pochůzce. Přes den provedly drony 41 vzletů. Na místě bylo k 21:00 celkem 83 dobrovolných hasičů a 45 profesionálních. Nad Hřenskem o víkendu s přestávkami pršelo. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.
 

V terénu se hasičům a strážcům národního parku lépe dýchá, ochlazuje se zem, mokro je do hloubky zhruba dvou centimetrů, voda se vrací i do tůněk. "Déšť všichni uvítali. Na druhou stranu se cesty stávají bahnitými. Skalní masivy jsou velmi kluzké. Kmeny, po nichž hasiči procházeli, teď lze překonat jen s velkou opatrností. Z popela je mazlavé blátíčko, čistit boty je tak nutné každou chvíli," uvedl Rudolf. Mokré mají hasiči i oblečení. Dobrovolné jednotky přitom bivakují přímo na místech, poblíž kterých zasahují. Věci a boty suší v autech.

Drony vzlétly kvůli počasí až v 10:00. Nedostaly se ale všude kvůli hustému oparu. Vzlétly ještě odpoledne. V součtu byly ve vzduchu 865 letových minut a označily jedno rizikové místo v Dlouhodolských stěnách, které následně pozemní jednotky ochladily. Na Gabrielině stezce hasiči už dopoledne objevili jedno horké místo, které prolili vodou. Pochůzky mají hasiči se strážci parku rozděleny na celý den. Podle Rudolfa teď musí dbát ve zvýšené míře na bezpečnost, těžko sjízdné jsou i cesty.

Požár vznikl podle policie pravděpodobně v Malinovém dole. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Hasiči požár uhasili po 20 dnech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist