https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-ktere-si-hraji-venku-budou-v-dospelosti-prirodu-spis-chranit-tvrdi-vedkyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti, které si hrají venku, budou v dospělosti přírodu spíš chránit, tvrdí vědkyně

21.3.2017 01:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pokud chcete udělat něco pro budoucí ochranu životního prostředí a přírody, pak pošlete své malé děti hrát si do přírody, radí Catherine Broomová.
Pokud chcete udělat něco pro budoucí ochranu životního prostředí a přírody, pak pošlete své malé děti hrát si do přírody, radí Catherine Broomová.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pezibear / Pixabay
Pokud chcete udělat něco pro budoucí ochranu životního prostředí a přírody, pak pošlete své malé děti hrát si do přírody. Podle výzkumu kanadské University od British Columbia se ukázalo, že 87 respondentů z řad studentů školy, kteří své dětství trávili venku, vyjadřují velký zájem o ochranu přírody.
 

„Vytvoření pozitivní zkušenosti s přírodou v mladém věku může silně ovlivnit naše postoje k přírodě a chování v dospělosti, říká Catherine Broomová, která výzkum vedla. „Pokud chceme v dalších generacích vyvolat zájem o životní prostředí, pak je důležité zkoumat dětskou zkušenost s přírodou.“

Broomová během svého výzkumu hovořila s padesáti studenty své univerzity, všichni byli ve věku 18 – 25 let. Všechny ženy tvrdily, že nějak „milují“ přírodu, u mužů šlo o 87 procent respondentů.

„Naše zjištění ukazuje, že vytvoření pozitivní dětské zkušenosti s pobytem v přírodě, například během školních výletů či v dětských oddílech, může vést k zachování zájmu o přírodu i v dospělosti,“ říká Broomová. Ale samotný pobyt v přírodě je podle ní nedostatečný,

je potřeba ho doplnit o znalosti a uvědomění si vlastní odpovědnosti za životní prostředí.

Broomová věří, že školy a školní aktivity mohou propojit pozitivní přírodní zkušenost se smysluplnou výukou a reflexí. To pak může u studentům pomoci osobně se zapojit od ochrany životního prostředí v každodenním životě, například tříděním odpadů, šetřením energiemi či používáním šetrných dopravních prostředků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist