https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-vypustily-do-biliny-v-hostomicich-temer-pul-tuny-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti vypustily do Bíliny v Hostomicích téměř půl tuny ryb

6.11.2018 17:00 | MOST (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Unipetrol
Tři desítky dětí ze základní školy v Hostomicích na Teplicku vypustily koncem října do řeky Bíliny téměř 450 kilogramů ryb. Už na jaře vysadily úspěšně do téže řeky jiné rybí násady. V tiskové zprávě to uvedl Pavel Kaidl, mluvčí společnosti Unipetrol, která akci ve spolupráci se severočeskými rybáři a Ekologickým centrem Most zajistila.
 

Podzimní vody řeky Bíliny byly oživeny původními druhy říčních ryb - cejnem velkým a ploticí obecnou. Cejn velký vytváří ve středních a dolních úsecích řek početné populace, které za vhodných podmínek mohou být velmi atraktivním úlovkem pro rybáře. Zásadní vliv na to, zda cejni přečkají v pořádku zimu, budou mít kormoráni, kteří je loví. Přesto lze očekávat přirozené rozmnožování vysazených cejnů v řece Bílině již v příštím roce.

"Letos na jaře jsme vlivem ztrát, které nám způsobili kormoráni, vysadili ve spolupráci s Unipetrolem 182 kilogramů ryb. Zbývajících 443 kilogramů následovalo nyní na podzim," uvedl Václav Jelínek, hospodář Českého rybářského svazu. Ekologické centrum pro děti připravilo několik aktivit. "Povídali jsme si s dětmi o tom, že voda je vzácná, že s ní nemáme plýtvat, a jak ji co nejméně znečišťovat. Připravili jsme si ekologické pojmy v křížovce. Děti také lovily v rybníčku odpadky a následně je musely správně roztřídit," dodala Martina Černá, vedoucí Ekologického centra Most.

Skupina Unipetrol spolupracuje s místními rybáři ze Severočeského územního svazu od roku 2010. Množství ryb vysazených od té doby do Bíliny, se již blíží k 6000 kilogramů. Do holdingu Unipetrol patří i neratovická chemička Spolana, která podle ekologické organizace Arnika loni nejvíc znečišťovala životní prostředí emisemi rakovinotvorných a mutagenních látek. Pavel Kaidl, mluvčí holdingu Unipetrol, k tomu již dříve uvedl, že postavení v žebříčku odráží fakt, že firma je v Česku jediným výrobcem kaprolaktamu. Společnost podle mluvčího do modernizace závodu a ochrany životního prostředí každoročně investuje desítky milionů korun a objem emitovaných látek snižuje.

Řeka Bílina od pramene v Loučenské hornatině Krušných hor až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, měří 83,6 kilometru. Protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky s velkou ekologickou zátěží. Za poslední tři desetiletí se však čistota vody v řece výrazně zlepšila a stále se zlepšuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist