https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-z-jesenicka-se-vydaly-po-stopach-selem-byt-v-jejich-kuzi-nejvice-by-se-baly-pytlaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti na Jesenicku se vydaly po stopách šelem. Být v jejich kůži nejvíce by se bály pytláků

4.1.2017 10:28 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vlk na videozáběru z Jeseníků
Vlk na videozáběru z Jeseníků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | monitoring.selmy.cz
Během podzimu se žáci ze základních a středních škol v Jesenících mohli zúčastnit exkurzí k ochraně velkých šelem. Lektoři z Hnutí DUHA Olomouc jim na nich přiblížili život těchto zvířat. Především rysa a vlka, kteří se do oblasti Jeseníků v posledních letech vrací. Podle názorů dětí ohrožuje velké šelmy především pytláctví.
 

Na programu podle organizátorů žáky nejvíce zaujalo samotné stopování zvířat ve sněhu. Vyzkoušeli si také, jak daleko doskočí kuna nebo rys a pokusili se nafotit na fotopast. Došlo i na ukázky odlitků stop, videí z fotopastí, zvuky jednotlivých šelem nebo zkoumání kosti z kořisti vlka. Většina dětí po skončení programu uvedla, že velké šelmy už poznají nejen podle vzhledu, ale i podle zvuku nebo stop. "Zároveň se ukázalo, že žáci velmi pozitivně vnímají pohyb venku, a to i v zimě. Pobyt mimo školu za zimního počasí oceňovali i jejich učitelé," uvedla za organizátory Barbora Hertlová z Hnutí DUHA Olomouc.

Podle názorů dětí je největším nepřítelem velkých šelem pytláctví. Jako hlavní příčinu ohrožení těchto zvířat ho uvedla polovina žáků, třetina z nich za hlavní příčinu označila neprostupnost krajiny. Hlavně starší žáci podle organizátorů často zmiňovali i vlastní zkušenosti se sraženou zvěří na silnicích.

Na otázku, kterých šelem se děti nejvíce obávají, mladší žáci častěji uváděli vlka a starší medvěda. "Jestli mladší žáky stále ještě ovlivňovala pohádka O Červené Karkulce a starší už spíše zprávy z médií o útocích medvědů na turisty, vyžaduje důkladnější analýzu," podotýká Barbora Hertlová.

„Za posledních více jak sto let není z České republiky znám jediný útok velké šelmy na člověka. Šelmy o našem pohybu ve svém okolí ví dříve než my, a proto se nám spíše vyhnou. Sám mám jen několik málo přímých pozorování velkých šelem ročně, i přesto, že se pohybuji v místech jejich výskytu někdy i několikrát do týdne,“ uvedl k nebezpečnosti velkých šelem lektor programů Michal Bojda z Hnutí DUHA Olomouc.

„Bylo skvělé zažít s dětmi zimní sníh, stopování a pozorovat, jak mnohdy díky stopám ve sněhu umí vymyslet dramatické příběhy o lovu kuny na veverku nebo divokých prasatech utíkajících před myslivci," dodává Barbora Hertlová. Velmi pozitivní ohlasy dostali organizátoři od učitelů, kteří oceňovali možnost se s dětmi dostat ven. "Zpět od škol nám také chodí nádherné obrázky od dětí s velkými šelmami, ukázkou jejich stopování a se vzkazy. Jedna škola projevila dokonce zájem jet na školní výlet stopovat vlky,“ uzavírá Barbora Hertlová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist