https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-ceske-stredohori-si-zaslouzi-dalnici-v-tunelu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: České středohoří si zaslouží dálnici v tunelu

28.11.2001 17:49 | PRAHA (ČIA)
Ekologická organizace Děti Země by ráda viděla plánovaný úsek dálnice D8 vedoucí přes Chráněnou krajinou oblast České středohoří alespoň částečně v tunelu. "Trváme na tom, že si toto evropsky jedinečné území zaslouží vedení dálnice v dlouhém tunelu, " řekl dnes ČIA Miroslav Patrik z této organizace. V tomto smyslu proto Děti Země hodlají předložit kompromisní trasu vedení dálnice s tunelem délky 3,35 km, která podle nich lépe ochrání krajinu a přírodu Českého středohoří i život v některých obcích jako jsou Prackovice nad Labem a Litochovice nad Labem.
 

Podle Patrika je alternativní trasa o 640 metrů kratší než původně schválená trasa, má nižší převýšení o 24 metrů a menší sklon v tunelu se dvěma tubusy. Kromě toho počítá s obchvatem obce Vchynice, zatímco předložená trasa obcí prochází na mostě o délce 230 metrů a likviduje několik domů.

"Samozřejmě nevýhodou naší varianty je její cena a doba výstavby, která by však podle mě neměla hrát rozhodující roli, pokud se nacházíme v chráněném území," připustil Patrik. Náklady na výstavbu tunelové varianty jsou odhadnuty na 12,3 miliardy korun, což je asi o 60 procent více než má plánovaná trasa se 7,8 miliardy korun.

Doba dostavby dálnice D8 by se prodloužila asi o dva roky, ale tento údaj je velmi obtížné přesně předpovědět. "Jestliže investor předpokládá dostavbu své povrchové varianty v dubnu 2006 a už teď má rok zpoždění a navíc je stále ve hře soudní spor, pak je opravdu nesmyslné se přít o její definitivní termín v jakékoliv variantě," tvrdí Patrik.

Děti Země a další občanská sdružení, která se účastní probíhajícího územního řízení na dálnici D8 přes České středohoří, se pilně připravují na čtvrtek 29. listopadu, kdy se v motorestu ve Velemíně uskuteční ústní jednání o konečné podobě trasy dálnice v úseku Lovosice-Řehlovice. Tento den je také posledním, kdy účastníci územního řízení mohou podat své připomínky k předložené téměř povrchové trase dálnice.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist