https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-chteji-aby-informace-o-znecisteni-byly-verejne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřDěti Země chtějí, aby informace o znečištění byly veřejné

19.4.2001 15:59 | PRAHA (EkoList)
Uzákonit povinnost znečišťovatelů zveřejňovat, kolik a jakých chemických látek vypouštějí do životního prostředí, chtějí Děti Země. Tiskovou konferencí dnes toto sdružení zahájilo kampaň, nazvanou "Budoucnost bez jedů". Zároveň dnes Děti Země zahájily sběr pod stejnojmennou petici.
 

Podle tiskové mluvčí Dětí Země Adély Kubíčkové má petice dva základní požadavky. Prvním je zřízení integrovaného registru znečištění (PRTR), kde by si lidé mohli zjistit informace o tom, kdo, jak a čím znečišťuje životní prostředí v jejich okolí. Druhým požadavkem pak je urychlená ratifikace tzv. Stockholmské úmluvy o zákazu dvanácti nejjedovatějších látek - takzvané "toxické dvanáctky".

"PRTR je jednoduchý a zejména levný nástroj, který může pomoci veřejnosti, státní správě, ale i výrobcům smaotným," říká Ondřej Velek z Nadace Partnerství, která na kampani spolupracuje. Podle předsedy Dětí Země Jindřich Petrlíka zřízení PRTR přinese hned několik výhod. "Výrobce bude moci vypočítat, kde mu může mizet část nějakých chemických látek, protože registr bude obsahovat jak přehled látek, které do výroby vstupují, tak i těch, které podnik vypouští do prostředí," říká Petrlík. Stát podle Petrlíka takto získá kontrolu nad znečišťovateli, mezi výrobci se snadno odliší ti "špatní" od "dobrých" a veřejnost získá informace o tom, kdo životní prostředí toxickými látkami znečišťuje. "Navíc se předejde různým nepříjemným překvapením při haváriích, kdy se veřejnost až minutu po dvanácté dozvídá, co se vlastně v podniku v jejím okolí nachází," argumentuje předseda Dětí Země.

Děti Země již oslovily přes 20 průmyslových podniků dopisem, v němž firmy požádaly o vyplnění jakéhosi stručného registru znečištění. Podle Petrlíka například generální ředitelství ČEZu tabulku s přehledem používaných a vypouštěných látek vyplnit nedokázalo, zatímco Spolchemie Ústí nad Labem ji vyplnila téměř kompletní.

Stockholmská úmluva si kalde za cíl omezit, či zcela vyloučit používání látek tzv. "toxické davanáctky" perzistentních organických látek (tzv. POP), do níž patří především DDT, polychlorované bifenyly, hexachlorbenzen, dioxiny či různé pesticidy. Úmluva by měla být uzavřena ve Stockholmu 22. května tohoto roku.

Jakub Kašpar

Tiskovka

Jindřich Petrlík

Kubíčková a Petrlík

Na tiskové

konferenci

Jindřich Petrlík Adéla Kubíčková

a Jindřich Petrlík


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist