https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-dalnice-d3-je-neprijatelnym-zasahem-do-krajiny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Dálnice D3 je nepřijatelným zásahem do krajiny

16.2.2001 18:35 | PRAHA (ČIA)
Ekologická organizace Děti Země jako účastník stavebního řízení nesouhlasí s plánovaným trasováním dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic v úseku Nová Hospoda - Mezno. Tomuto plánu vyčítají hrozící nevratné poškození životního prostředí a některé zásadní nesrovnalosti. "Zásadním nedostatkem podkladu je zejména chybějící biologické hodnocení, které ve svém stanovisku požadovalo ministerstvo životního prostředí již před pěti lety. Investor ho však dodnes nepředložil," sdělil ČIA Petr Hrdina z Dětí Země.
 

Podle jeho slov je nezbytné i zpracování nové studie hodnotící zásah dálnice do krajinného rázu a doplnění dalších podkladů pro konečné rozhodnutí, které dnes buď zcela chybí nebo jsou značně zastaralé. "Současná studie například hodnotí vliv dálnice na nivu Chotovinského potoka, nezkoumá už však dopady na ostatní významné krajinné prvky jako jsou les a Mitrovický rybník," upozornil dále Hrdina

Zákon o ochraně přírody a krajiny hovoří o tom, že souhlas s výstavbou dálnice lze vydat pouze tehdy, budou-li zachovány významné krajinné prvky, jako jsou lesy, rybníky a vodní toky. " Studie zpracovaná pro Ředitelství silnic a dálnic sice připouští, že při výstavbě dálnice dojde k dočasné likvidaci části nivy Chotovinského potoka, neuvádí však, co slova dočasná likvidace části nivy znamenají," dodal Hrdina.

Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling na počátku února řekl, že by se mohlo ještě letos na stavbě dálnice D 3 prostavět prvních zhruba 200 milionů korun z celkově plánované částky 24 miliard korun. Dálnice o celkové délce 171 kilometrů bude spojovat hlavní město Prahu, České Budějovice na jihu Čech a Dolní Dvořiště na hranicích s Rakouskem. "Stavba by měla začít v druhé polovině roku v úseku Mezno-Chotoviny na Táborsku," uvedl ministr.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist