https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-daly-kuzvartovi-dort-a-varovaly-ho-pred-tezarskou-lobby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země daly Kužvartovi dort a varovaly ho před těžařskou lobby

27.7.2000 11:55 | PRAHA (EkoList)
Členové berounské pobočky Dětí Země dnes přišli před ministerstvo životního prostředí v Praze, aby požádali dopisem ministra Kužvarta o prosazení odpisu zásob vápence v CHKO Český kras. Kužvartovo ministerstvo právě nyní pracuje na dokončení studie EIA (posouzení vlivu na životní prostředí) na záměr rozšířit objem těžby ve Velkolomu Čertovy schody, který leží přímo na území CHKO Český kras. "Stanovisko MŽP by mělo být vydáno zhruba do čtrnácti dnů," řekla dnes Zdenka Bubeníková z odboru posuzování vlivů na životní prostředí MŽP.
 

"Povolení k těžbě ve Velkolomu Čertovy schody - Západ, kde jsou kvalitnější vápence než ve východní části lomu, pozbylo platnosti k 1. lednu letošního roku. Stanovisko MŽP, na němž záleží, zda se v západní části Čertových schodů bude těžit, bude s velkou pravděpodobností souhlasné," řekla dnes Bubeníková novinářům, ale ihned dodala, že bude obsahovat řadu přísných podmínek, které bude muset těžařská firma splnit (Velkolom Čertovy schody vlastní firmy Lhoist a Heidelberger Zement). "Chceme, aby tam byla i podmínka požadovaného odpisu zásob ve II. zónách CHKO, jak požadují i Děti Země," sdělila Zdenka Bubeníková.

Happening Dětí Země

Dva aktivisté Dětí Země, představující firmy Lhoist a Heidelberger Zement, se pouštějí do dortu - Velkolomu Čertovy schody, zatímco aktivistka, která má reprezentovat Ministerstvo životního prostředí, jim v tom úspěšně brání. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Děti Země dnes předaly ministru Kužvartovi dort, představující model Velkolomu Čertovy schody. Kužvart jim poděkoval nejenom za dort, ale také za to, že se kampani proti těžbě vápenců v Českém krasu věnují. "Je moc dobře, že jsou lidé jako vy a považují za strašné hulvátství, že vás a další aktivní a emancipované občany někdo nazve ekoteroristy," řekl Kužvart, který přímo do Českého krasu plánuje cestu tuto sobotu.

Stanovisko ministerstva životního prostředí nebude závazné. Definitivní verdikt vynese až obvodní báňský úřad, který povolení k další těžbě vydává.

Velkolom Čertovy schody, který se dnes rozkládá na ploše 100 hektarů je největším vápencovým lomem v ČR. "Nikdo rozumný nechce, aby se tu přestalo těžit úplně," řekl dnes novinářům Michal Štingl z Dětí Země Beroun, "ze stejných důvodů, z jakých nechceme, aby se tu těžilo moc," dodal. Základním důvodem je podle Štingla především extrémně vysoká kvalita vápence na tomto ložisku.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist