https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-dioxinova-vyhlaska-jeste-neni-vsechno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Dioxinová vyhláška ještě není všechno

20.1.2000 17:56 | PRAHA (EkoList)
Připravovanou novelu emisní vyhlášky na dioxiny přivítal dnes na tiskové konferenci předseda ekologického sdružení Děti Země Jindřich Petrlík. Zároveň ale varoval před přílišným optimismem.
 

Novela tzv. "emisní vyhlášky" stanovuje pro spalovny odpadů limit dioxinů vypouštěných do ovzduší. Limit 0,1 ng TEQ/m3 odpovídá úrovni legislativy ve státech Evropské unie. Připomínkové řízení vyhlášky proběhne v pátek 21.ledna.

"Je to významný krok ministerstva životního prostředí v problematice znečištění dioxiny," řekl Jindřich Petrlík. Zároveň ale varoval, že je třeba navázat dalšími opatřeními. "Jde především o kontrolu dioxinů v provozech, u kterých právně nejde o spalovny, cementárny a elektrárny," řekl Petrlík. Za podstatný problém však též považuje nakládání s chlorovanými látkami (používání PVC, nekontrolované úniky PCB). Dalším nebezpečným zdrojem dioxinů jsou některé hutnické provozy.

Překážkou je podle Petrlíka též malá informovanost veřejnosti o nebezpečí dioxinů a snaha některých znečišťovatelů o zatajení informací. Přitom podle Dětí Země patří ČR v Evropě mezi země s nejvyšší produkcí dioxinu na hlavu. V absolutním měřítku se u nás totiž ročně vyprodukuje stejný objem dioxinů jako v několikanásobně větším Německu.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist