https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-omezeni-tezby-je-nutne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Omezení těžby je nutné

28.9.1999 14:00 | PRAHA (EkoList)
Zástupce Občanské iniciativy Suchomasty Vratislav Bína předal dnes před novináři ministru Kužvartovi dopis obsahující "Návrh na odpis zásob výhradního ložiska Koněprusy". Obec Koněprusy a Děti Země podaly podnět Správě CHKO Český kras, aby požádala o provedení tzv. odpisu zásob. Ten by znamenal zmenšení dobývacího prostoru, který má těžební společnost (Velkolom Čertovy schody) k dispozici k vytěžení.
 

To však již udělal v roce 1995 územní odbor ministerstva životního prostředí, a v zásadě neuspěl. Společnost Velkolom Čertovy schody totiž odmítla vydat dokumentaci, bez které nemohl být odpis proveden. Velkolom Čertovy schody se rozkládá celkem na 400ha těžební plochy, nyní se těží na 100ha plochy. Těžební prostory nyní zabírají 7% plochy CHKO. Vápenec z lomu je nyní používán k výrobě cementu a společností ČEZ k odsíření elektrárenských zařízení.


reklama

 
Jan Všetečka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist