https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-podaly-zalobu-na-ministerstvo-kvuli-stavebnimu-rizeni-na-cast-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země podaly žalobu na ministerstvo kvůli stavebnímu řízení na část D8

22.11.2022 00:43 | PRAHA (ČTK)
Dálnice D8 u Lovosic. V pozadí vrch Lovoš s městem Lovosice při úpatí, nalevo od něj v dáli Milešovka.
Dálnice D8 u Lovosic. V pozadí vrch Lovoš s městem Lovosice při úpatí, nalevo od něj v dáli Milešovka.
Foto | Miraceti / Wikimedia Commons
Ekologická organizace Děti Země podala na ústecký krajský soud žalobu proti ministerstvu pro místní rozvoj. Důvodem je to, že ministerstvo a krajský úřad podruhé zamítly jejich žádost o obnovení stavebního řízení pro část dálnice D8 v úseku z Lovosic do Řehlovic, informoval Miroslav Patrik z hnutí. Dálnici přes České středohoří využívají řidiči od prosince 2016, zkolaudována není.
 

Spor o obnovení stavebního řízení pro 4,66 kilometru dálnice trvá devět let. Ministerstvo poprvé žádost Dětí Zem zamítlo v březnu 2014. Nejvyšší správní soud rozsudkem z února 2018 jeho rozhodnutí i první zamítavé rozhodní krajského úřadu zrušil. "Soud v rozsudku zjišťuje, že obnově nic nebrání. Obdobný názor uvádí i veřejný ochránce práv v říjnu 2021 ve své zprávě," uvedl Patrik.

Děti Země uvádí, že podle krajského úřadu a ministerstva nelze obnovu povolit, neboť by Ředitelství silnic a dálnic ČR nemohlo dostavět chybějící stavební objekty a dále by muselo zastavit automobilový provoz na části dálnice. "Jde ovšem o absurditu, neboť stačilo v rozhodnutí o obnově ve veřejném zájmu vyloučit odkladný účinek, takže do vydání nového stavebního povolení by se mohla dálnice dál stavět a auta mohla dál jezdit," uvedl Patrik.

Ve věci územního rozhodnutí a stavebního povolení pro objekty na trase dálnice a tunelu Radejčín byly podle mluvčí krajského úřadu Magdaleny Fraňkové vedeny tři soudní spory. "Z toho krajský úřad měl v jednom případě dílčí úspěch. Další tři soudní spory se týkaly stavebních objektů souvisejících s dálnicí, dva spory krajský úřad prohrál, jeden stále pokračuje," řekla ČTK Fraňková.

Dálnice přes České středohoří funguje v režimu takzvaného předčasného užívání stavby. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nyní požádalo o prodloužení tohoto předčasného užívání stavby, řekl ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl. "Ve velmi dohledné době dokončíme přebírání celého souboru staveb od zhotovitele pod plnou správu a odpovědnost investora, tedy státu. Poslední odchylky od projektu nebo výtky směrem ke zhotoviteli jsou konstruktivně řešeny," uvedl Rýdl.

Motoristům se otevřel poslední, dvanáctikilometrový úsek dálnice D8 v polovině prosince 2016. Kvůli nestabilnímu podloží byl u Prackovické estakády provoz sveden do jednoho pruhu. Nestabilní okolí estakády poté stavbaři zpevňovali piloty a vysokotlakou injektáží betonu.

Stavbu ŘSD neustále sleduje on-line zhruba na dvou stovkách monitorovacích bodů. "Stavba je klidná, neregistrujeme žádné riziko či změnu stavu. Provoz v této části dálnice je bez jakéhokoliv omezení, plynulý a pro všechny bezpečný," uvedl Rýdl. Průměrná denní dopravní intenzita zde přesahuje podle Rýdla 40.000 vozidel denně s významným podílem nákladní dopravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist