https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-podniky-by-mely-priznat-cim-znecistuji-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Podniky by měly přiznat, čím znečišťují životní prostředí

25.7.2000 10:50 | PRAHA (EkoList)
Děti Země požádaly dnes dopisem ředitele Spolany Neratovice o zveřejnění informací o únicích jedovatých látek do životního prostředí v uplynulých dvou letech. Zahájily tak novou kampaň "Řekni mi, co vypouštíš", kterou chtějí tlačit zejména na chemické podniky, aby umožnily lidem přístup k informacím o tom, jaké chemikálie vypouštějí do přírody. "Ke spuštění kampaně nás inspirovala zkušenost z minulého týdne, kdy právě ze Spolany Neratovice uniklo na 150 kg chlóru," vysvětluje předseda Dětí Země Jindřich Petrlík.
 

"Únik až 180 kg chlóru ze Spolany minulý pátek byl až patnáctinásobným oproti množství, které běžně unikne v průběhu celého roku," upozornil Miroslav Punčochář ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ). Podle něj je nepochybné, že takový únik může mít zhoubný vliv na lidské zdraví, což ukazuje příklad deseti hospitalizovaných hasičů, kteří se podíleli na sanaci havárie. Podle Punčocháře ale s největší pravděpodobností nedojde k "žádné větší tragédii pro životní prostředí".

Podle Jindřicha Petrlíka ukazuje neratovická havárie jasně na potřebu větší informovanosti občanů o tom, co podniky v jejich okolí vypouštějí do životního prostředí. "Dosavadní zákony o právu na informace na to ovšem nestačí, proto požadujeme urychlené přijetí zákona, který by volný přístup k takovým informacím zajistil," říká předseda Dětí Země. Nevládní ekologické organizace už na takovém zákonu pracují několik let a podle Petrlíka by měl být návrh zákona předložen na začátku roku 2001 jako poslanecká iniciativa.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist