https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-prodejci-soustavne-porusuji-zakon-o-obalech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Prodejci soustavně porušují zákon o obalech

9.2.2002 11:19 | PRAHA (ČIA)
Zákonná povinnost prodejců nabízet v obchodech nad 200 metrů čtverečních vedle nápojů v nevratných plastových lahvích i podobný typ nápoje ve vratných obalech je podle ekologické organizace Děti Země (DZ) soustavně porušována. Podle Petra Kloučka z DZ nebyla při průzkumu v několika prodejnách v Berouně a Hořovicích zjištěna ani jediná, která by nařízení dodržovala. "Spotřebitelé v Berouně nemají šanci kupovat vratné obaly," tvrdí ekologičtí aktivisté.
 

"Nový zákon má poskytnout spotřebiteli možnost výběru, v Berouně se nám však vůbec nepodařilo sehnat třeba jen obyčejnou minerálku ve skle," uvedl Klouček. Podle něj jsou vysoké náklady na likvidaci plastových lahví přenášeny z výrobců na obce, a doplácí tak na ně občané z veřejných rozpočtů. "Tyto láhve navíc propouštějí oxid uhličitý a kyslík, čímž dochází ke snižování kvality nápojů," upozornil Klouček.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist