https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-proti-rozrustani-mesicni-krajiny-v-ceskem-krasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřDěti Země proti rozrůstání měsíční krajiny v Českém krasu

28.5.2001 16:59 | BEROUN (EkoList)
Proti dalšímu rozšiřování Velkolomu Čertovy schody demonstrovaly dnes dopoledne Děti Země. Majitelé lomu údajně znemožňují ochranu přírody, poskytují nepravdivé informace a zbytečně zvětšují měsíční krajinu. Vedení lomu se brání a tvrdí, že vše je podle zákona a že je třeba hledat kompromis.
 

Hodinovou výstražnou blokádu hlavního vstupu do vápenky a velkolomu Čertovy schody uspořádali ekologičtí aktivisté, aby upozornili na nevhodnost těžby v chráněném území. Velkolom leží v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český kras. Podle demonstrujících majitelé lomu, belgická firma Lhoist a německá Heidelbergen Zement, dělají vše proto, aby se ochrana přírody nijak nedotkla jejich podnikání. "Velkolom blokuje odepsání zásob v cenných územích druhých zón CHKO, kde je zákonem zakázáno těžit, a zastrašováním se snaží SCHKO zabránit ve vyhlášení přírodní rezervace Voskop, která leží v těsné blízkosti lomu," vysvětluje Michal Štingl z Dětí Země. Ředitel lomu Václav Korbel však EkoList ujistil, že situace není tak černobílá: "Snažíme se pouze, aby nedošlo k nevratným rozhodnutím," říká Korbel, "V II. zónách se nachází 90 % zásob a jejich celkové odepsání by znamenalo krach firmy." Vedle toho podle něj zákon ani těžbu v druhých zónách přímo nezakazuje. Štingl je ale přesvědčen, že právo mluví jasně, když nedovoluje "terénní úpravy značného rozsahu".

"Je to otázka právního výkladu," říká vedoucí Správy CHKO Michael Pondělíček. "Osobně pochybuji, že by současná situace umožnila odpis v druhých zónách, když k tomu ještě nedošlo ani v prvních, kde zákon výslovně těžbu zakazuje," poznamenává Pondělíček. Podle něj je problematika zónace mnohem složitější: "Určitě by mělo dojít k rekvalifikaci mnoha území. Ukazuje se, že některé zóny jsou cennější a jiné zase naopak skoro bezcenné." Ve srovnání s Dětmi Země je jeho postoj mnohem umírněnější. Na základě jednání by pro něj bylo přijatelné umožnit investorovi kompenzaci těžby výměnou za to, že se vzdá území zasahujícího do budoucí rezervace Voskop. Ale jak sám říká, je to takový "koňský handl".

Právě ekologičtí aktivisté podobné "handly" nemají rádi. Nejenom, že požadují vyhlášení Voskopu a snížení těžby, ale otevřeně odsuzují výhružky těžařů mezinárodním soudem v případě, že bude rezervace vyhlášena bez předchozí dohody. "Podle nás jde o zastrašování státní správy," říká Štingl, "úředníci se bojí, že přijdou o místo."

Nesmlouvavě se Štingl vyjadřuje také o Korbelově plánu na dobrovolné zpracování posouzení vlivu lomu na životní prostředí. Ředitel lomu by podle svých slov rád během několika příštích let vyprovokoval širokou diskusi odborníků, státní správy, ochránců přírody, ale i místních obyvatel. Měla by z ní vzejít studie o další budoucnosti lomu, tak aby byla co nejvíc ušetřena příroda a zároveň by řešení bylo přijatelné pro podnikatelské zájmy firmy. "Jsme ochotni připravit rozsáhlou rekultivaci vytěžených území a přistoupit i na řadu dalších požadavků, ale musíme za to také něco získat," říká Korbel. Podle něj je to otázka hledání kompromisního řešení u jednoho stolu. "Podobným prohlášením nevěřím. Myslím si, že jde pouze o šikovnou strategii, jak získat víc času a tedy víc vytěžit," komentuje slova ředitele lomu Štingl, který chce sice o věcech diskutovat, ale nehodlá přistupovat na kompromisy, které budou vyhovovat do puntíku podnikatelským zájmům těžařů.

Čertovým schodům se dosud přímé akce Dětí Země vyhýbaly. Impulsem k uspořádání blokády bylo podle Štingla údajně nezákonné odstranění dřevin při posledním rozšíření velkolomu. V souvislosti s tím podávají Děti Země také podnět Správě CHKO Český kras k zahájení správního řízení. "Zde již není prostor pro trpělivost a nečinné přihlížení. Pokud dojde k dalšímu zcela zbytečnému rozšíření měsíční krajiny Velkolomu Čertovy schody, budeme nuceni zahájit úplnou blokádu celého provozu," varoval Štingl. Ředitele lomu akce překvapila, ale přesto doufá, že dříve nebo později dojde ke společné kompromisní dohodě.

Před branou do vápenky a velkolomu se sešlo přes dvacet aktivistů, ale přišli také občané okolních obcí. S transparenty blokovali vjezd a výjezd přibližně hodinu. Z počátku blokády panovala poněkud nervózní atmosféra. Jeden z řidičů se dokonce pokoušel pomalou jízdou aktivisty odstrkat od brány. Po vášnivé diskusi však z brány vycouval a odjel východem na opačné straně lomu. Jeden z uvězněných řidičů diskutuje s aktivistkou z Dětí Země. ,Já musím vozit, nemám čas na vaše výmysly. Zaplatíte mi to? Když mi zaplatíte, budu s váma blokovat klidně celý lom,´ rozčiloval se řidič. Před branou do vápenky a velkolomu se sešlo přes dvacet aktivistů, ale přišli také občané okolních obcí. S transparenty blokovali vjezd a výjezd přibližně hodinu.
Před branou do vápenky a velkolomu se sešlo přes dvacet aktivistů, ale přišli také občané okolních obcí. S transparenty blokovali vjezd a výjezd přibližně hodinu. Aktivisty přišla podpořit také starostka z nedaleké obce Koněprusy Věra Sklenářová. Upozornila mimo jiné na neprokázané podezření, že těžba v lomu souvisí s ubýváním vody ve studních Koněprus. Na mapce CHKO Český kras ukazuje Michal Štingl, kde leží Velkolom Čertovy schody. Růžové plochy označují místa, kde se v CHKO těží. Blokádu podpořilo Sdružení spotřebitelů elektřiny, které se zabývá problematikou vývozů elektřiny do zahraničí. Předsedkyně sdružení Milada Podpěrová upozornila na to, že přes 60% kvalitního vápence z Čertových schodů bylo určeno pro odsíření hnědouhelných elektráren. Podle ní je to příklad, jak Česká republika prodává do zahraničí životní prostředí spolu s levnou elektřinou.
Michal Štingl z Dětí Země ukazuje mapu dobývacího prostoru. Zeleně jsou vybarveny sporné II. zóny CHKO, žlutě III. zóny CHKO. Ve III. zónách zákon těžbu umožňuje bez problémů. Současný lom leží vlevo nahoře, většinou na žluté ploše. Východní část Velkolomu Čertovy schody, kde se v současné době těží. V západní části jsou práce přerušeny. Těžaři čekají na povolení, které v současné době díky formálním nedostatkům oddálili odpůrci těžby. Východní část Velkolomu Čertovy schody, kde se v současné době těží. V západní části jsou práce přerušeny. Těžaři čekají na povolení, které v současné době díky formálním nedostatkům oddálili odpůrci těžby.
Foto: Jan Bouchal/EkoList

reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist