https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-sestidenni-je-neprijatelna-v-jakekoliv-podobe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Děti Země: Šestidenní je nepřijatelná v jakékoliv podobě

27.2.2002 17:16 | PRAHA/LIBEREC (EkoList)
Za naprosto nevhodnou pro uspořádání Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěže Enduro 2002 považují zástupci ekologické organizace Děti Země navrhovanou oblast na území okresů Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. Podle organizátorů soutěže budou však škody na přírodním prostředí prakticky zanedbatelné. Jde pouze o to dostatečně se na závod připravit a organizačně ho zajistit.
 

"Pořádání Šestidenní v území navrženém pořadateli považujeme vzhledem k mnohým cenným přírodním územím a lokalitám za natolik nereálné a nesmyslné, že jediným možným cílem našeho snažení je zabránit jejímu konání," řekla dnes na tiskové konferenci Simona Jašová, předsedkyně Dětí Země. Podle informací pořadatelů se soutěže zúčastní přibližně 500 motorek a denně ujedou 300 kilometrů, přitom přibližně polovička trasy vede mimo asfalt. To samo o sobě, nehledě na to, zda je to chráněné území, bude mít podle Jašové obrovský negativní vliv na okolní přírodu. Její tvrzení podpořil také ekolog Ivan Dejmal. "Dojde k narušení toho nejcennějšího co máme - lesa, kterým trať prochází odhadem v jedné třetině," tvrdí Dejmal a dodává, že nehrozí pouze eroze lesních cest rozježděním, ale prostředí ohrozí také únik pohonných hmot a mazadel, nehledě na nadměrný hluk.

Organizátoři však situaci nevidí tak černě. " Lesy jsou stejně určeny k tomu, aby se dříve nebo později vykácely. Jen pokrytec by nám mohl zakazovat činnost, která sice způsobí hluk a mírně naruší louky a les, ale jejich základních funkcí se nedotkne," řekl pro Český rozhlas k obavám ochránců přírody Ondřej Huml zodpovědný v pořádající firmě ISDE za životní prostředí.

Podrobné plány trasy mají organizátoři dodat úřadům do konce února. Samotná soutěž je plánována na poslední zářijový týden. Podle zástupců Dětí Země je však termín kudlou na krk ochraně přírody, protože když nebude trasa včas schválena, bude to pouze ostuda pro Českou republiku. Organizátoři proto musí spěchat. Jašová je přesvědčena, že pokud orgány ochrany přírody neustoupí tlaku, který vytváří organizátoři "Šestidenní", přesune se nakonec většina z povolené trasy na silnice, což nebude pro organizátory soutěže, a především pro Mezinárodní motocyklovou federaci, dostatečně atraktivní trasa. "Předpokládáme, že v takovém případě pořadatelé risknou vést trasu i nepovolenými úseky," varuje Jašová. Huml však podobné úvahy zcela zavrhuje: "Porušit pravidla hry je to poslední, co by si pořadatelé mohli dovolit. Nezapomeňte, že i Mezinárodní motocyklová federace má přísný řád, který se týká životního prostředí."

Že jsou přípravy "Šestidenní" ve skluzu, naznačuje také tvrzení Jašové, že někteří z vlastníků dotčených pozemků zatím vůbec nevědí, že trasa závodu vede po jejich půdě. Želízkem v ohni je pro odpůrce závodu jeden z vlastníků, firma Lesy ČR, jejíž zástupci už dali najevo, že motorky na svých cestách nechtějí.

Kampaň s názvem "Motocyklovou šestidenní prohraje příroda" zahájily Děti Země spolu s koalicí občanských sdružení SOS Jizerské hory s cílem zbránit uspořádání soutěže. Pod Deklaraci na ochranu přírodních hodnot Libereckého kraje se během měsíce připojilo již téměř 100 organizací nejen z České republiky, ale i řada zahraničních. Děti Země chtějí požádat vládu, aby se postavila proti soutěži, a podobně chtějí oslovit jednotlivé obce, jejichž územím má trasa procházet.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist