https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/deti-zeme-varovaly-pred-zdroji-nebezpecnych-dioxinu-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřDěti Země varovaly před zdroji nebezpečných dioxinů v ČR

17.5.2001 12:05 | PRAHA/LIBEREC/LYSÁ NAD LABEM/OSTRAVA (EkoList)
Jasně žluté varovné nápisy dnes umístili aktivisté Dětí Země na čtyři velké spalovny komunálních odpadů v České republice. Na kosočtverečných tabulích Dětí Země je varování, že "u zařízení se může vyskytovat zvýšené množství látek poškozujících imunitní systém a zvyšujících riziko vzniku rakoviny." Varovné cedule dnes visí na spalovnách v Praze-Malešicích, Lysé nad Labem, Ostravě a Liberci. "Paradoxem je, že například v Kalifornii podobné cedule jsou na spalovnách umístěny povinně ze zákona. My je tady věšíme jako happening," řekl před pražskou spalovnou v Malešicích zpravodaji EkoListu předseda Dětí Země Jindřich Petrlík.
 

Dnešní akce Dětí Země, která se na všech čtyřech místech v republice konala ve stejný okamžik, je součástí kampaně, nazvané "Budoucnost bez jedů". V rámci této kampaně Děti Země spolu s Greenpeace apelují na českou vládu, aby 22. - 23. května ve Stockholmu podepsala tzv. Stockholmskou konvenci o toxických látkách a pak se zasadila o její urychlenou ratifikaci parlamentem.

Stockholmská konvence má omezit, případně zcela vyloučit z používání, dvanáct toxických látek z tzv. "toxického tuctu", kam patří vedle dioxinů také polychlorované bifenyly, DDT nebo celá řada pesticidů. Podle Petrlíka se bohužel asi nepodaří ratifikovat konvenci dříve než v roce 2004. "Je třeba, aby ji ratifikovaly parlamenty 50 zemí světa a to se asi dříve nepovede," vysvětluje Petrlík.

Právě ve spalovnách v Lysé a v Ostravě skončily podle Petrlíka polychlorované bifenyly a další nebezpečný odpad ze skládky v Milovicích na Nymbursku. Proti spalovně v Lysé vzniklo sdružení místních obyvatel Lysin. Ti dnes spolu s Dětmi Země u spalovny poukázali na zbytečnost zařízení v zemědělské oblasti s málem zdrojů nebezpečného odpadu. Dosavadní měření ve spalovně, která je ve zkušebním provozu, podle Dětí několikrát prokázala, že limity pro dioxiny překračuje až trojnásobně. Podobné problémy má i liberecká spalovna. "Vypustí do ovzduší nejvíce dioxinů ze všech spaloven v zemi, protože dosud nemá žádný dioxinový filtr. Výrazně se podílí na celkové zátěži České republiky," řekla EkoListu vedoucí liberecké libereckých Dětí Země Simona Jašová.

Klid před bouří v pražských Malešicích Malešice: Startujeme akci Žlutá trika Dětí Země Fotografové a aktivisté. Kterých je víc?
Malešická spalovna těsně před akcí Děti Země Aktivisté upevňují výstrahu na plot Děti Země ve svých "uniformách" Aktivisté v zajetí fotografů
Slovní konflikt se zaměstnanci pražské spalovny Předseda sleduje dílo svých aktivistů Pozor! Mohou tu být jedy! A je to. Malešická spalovna má novou ozdobu.
Konflikt se zaměstnanci spalovny Předseda Dětí Země sleduje práci svých kolegů Pozor! Spalovna je prý jedovatá Dílo se zdařilo, spalovna má novou ozdobu

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist