https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/developer-dostal-za-zniceni-prirody-v-krkonosich-pokutu-300-000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Developer dostal za zničení přírody v Krkonoších pokutu 300.000

26.2.2018 04:00 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Pod nepovolenou navážkou o mocnosti až deset metrů podle něj skončily nejen zákonem chráněné hořce, které má mimochodem KRNAP ve svém znaku, ale poškozena byla také louka s mokřadem a kořeny desítek smrků na okraji sousedního lesa. / Na ilustračním fotu hořec tolitovitý, symbol Krkonošského národního
Pod nepovolenou navážkou o mocnosti až deset metrů podle něj skončily nejen zákonem chráněné hořce, které má mimochodem KRNAP ve svém znaku, ale poškozena byla také louka s mokřadem a kořeny desítek smrků na okraji sousedního lesa. / Na ilustračním fotu hořec tolitovitý, symbol Krkonošského národního
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Pokutu 300.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) developerské společnosti Conmaco Mísečky za zničení chráněných rostlin a poškození přírody v Krkonošském národním parku. Firma v lokalitě Horní Mísečky staví apartmánové domy. V pátek to řekla mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Společnost se proti pokutě uložené ČIŽP odvolala, ministerstvo životního prostředí její odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.
 

Inspektoři ČIŽP při kontrole na jaře 2017 zjistili, že stavbaři pracující pro firmu Conmaco Mísečky navezli zeminu ze stavby i mimo místa vymezená Správou Krkonošského národního parku. "Povoleno bylo navážet zeminu na plochu asi 2000 metrů čtverečních, skutečný rozsah navážky však byl dva a půl krát větší, tedy přes 5000 metrů čtverečních," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáš Trávníček. Pod nepovolenou navážkou o mocnosti až deset metrů podle něj skončily nejen zákonem chráněné hořce, které má mimochodem KRNAP ve svém znaku, ale poškozena byla také louka s mokřadem a kořeny desítek smrků na okraji sousedního lesa.

Inspektoři firmě kromě pokuty uložili také opatření k nápravě. Navážku musí sankcionovaná společnost odstranit do konce června 2018. "Naši inspektoři budou lokalitu dál pečlivě monitorovat. Nelze tolerovat, aby developeři, kteří získali povolení stavět v horách, nerespektovali nastavené podmínky a svou činnost prováděli na úkor těch nejcennějších přírodních lokalit, jakými národní parky jsou," uvedl ředitel ČIŽP Erik Geuss.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist