https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dezinfekce-na-letistich-skonci-1-cervna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dezinfekce na letištích skončí 1. června

30.5.2001 11:25 | PRAHA (ČIA)
Cestující letadlem z Velké Británie si od 1. června nebudou muset u nás při výstupu dezinfikovat podešve bot, nadále však pro ně platí zákaz dovozu masa, mléka a výrobků z nich. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Podle jeho údajů si na posledním zasedání Ústřední nákazové komise 17. května ministr zemědělství Jan Fencl vyžádal souhlas komise členů k tomu, aby o odvolání uvedeného opatření - dezinfekce na letištích, mohl rozhodnout sám. Kromě souhlasu SVS požadoval ministr také údaje z ministerstva dopravy, že od těchto opatření na letištích upouštějí i ostatní země.

I nadále však podle Dubna platí na českém území některá další opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky. Zejména zákaz dovozu a tranzitu živých sudokopytníků, zejména skotu, prasat, ovcí a koz ze zemí, kde se slintavka a kulhavka vyskytla, tedy z Velké Británie, Irska, Francie a Holandska. Z uvedených zemí je zakázán i dovoz obchodního zboží z těchto zvířat - tj. jejich spermatu, embryí, vaječných buněk, masa, tepelně neopracovaných masných výrobků, tepelně neopracovaného mléka, tepelně neopracovaných mléčných výrobků, ostatních živočišných produktů z vnímavých zvířat, které nejsou ošetřeny způsobem zaručujícím destrukci viru slintavky a kulhavky (týká se i potní vlny, neošetřené srsti, štětin a žíní), objemných krmiv a steliv, tj. sena a slámy, chlévské mrvy a hnoje. Ošetření způsobem zaručujícím destrukci viru slintavky a kulhavky musí být zřejmé z veterinárního osvědčení pro dovoz.

"Zákaz dovozu se netýká hluboce zmrazeného spermatu a embryí získaných před 1. 2. 2001.

Do chovů na slintavku a kulhavku vnímavých hospodářských zvířat nesmějí vstupovat zahraniční návštěvy. I nadále musejí provozovatelé parkovišť a stravovacích zařízení podél dálnic zajišťovat neškodnou likvidaci zbytků jídel. Pro ministerstvo zdravotnictví dále platí povinnost zajistit v rámci kontrol běžného hygienického dozoru prováděných orgány ochrany veřejného zdraví zjišťovat původ masa a masných výrobků ze států s výskytem slintavky a kulhavky a případy, kde je podezření na ilegální dovoz, nahlásit příslušné okresní veterinární správě," připomněl Duben.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist