https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diamo-navazelo-na-haldu-hermanice-v-ostrave-kontaminovany-material-uvedla-ridera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Diamo naváželo na haldu Heřmanice v Ostravě kontaminovaný materiál, uvedla Ridera

28.2.2024 00:49 | OSTRAVA (ČTK)
Společnost Ridera Bohemia uvedla, že má videozáznam, který dokazuje, že státní podnik Diamo navážel kontaminovaný materiál na oddělovací vzdušnou stěnu na haldě Heřmanice v Ostravě. ČTK to za Rideru sdělila Eva Kijonková. Vyjádření státního podniku Diamo, který má sanaci haldy na starosti, ČTK zjišťuje.
 

Haldu neboli odval Heřmanice tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Má rozlohu asi 103,5 hektaru a objem uloženého materiálu se odhaduje na 30 milionů tun. Halda uvnitř desítky let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Její sanace začala více než před 20 lety, v současné době je ale pozastavena. Kvůli haldě vzniklo několik sporů.

Ridera Bohemia od roku 2014 do léta 2022 budovala pro Diamo na haldě oddělovací vzdušnou stěnu (OVS), která má bránit prohoření haldy směrem ke skládce chemických odpadů. Podnik Diamo loni v prosinci oznámil, že sanaci přerušil a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože podle něj výplňový materiál oddělovací stěny neodpovídá požadavkům. Podle společnosti Ridera Bohemia, která stěnu budovala, je materiál certifikovaný a v pořádku.

Ridera uvedla, že Diamo v červnu 2022 zavezlo oddělovací vzdušnou stěnu silně toxickým materiálem neznámého původu, mimo jiné obsahujícím polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), čímž stěnu kontaminovalo. "Trestní oznámení, které jsme podali letos v lednu na neznámého pachatele kvůli zablokování sanace haldy, tak získává nový rozměr. Nevíme, jaké případné další návozy a čeho mohly v minulých deseti letech ještě proběhnout," uvedl člen představenstva Ridery Bohemia Roman Rohel.

Ridera uvádí, že stěnu budovala z certifikovaného a nehořlavého materiálu. "Prostřednictvím advokátní kanceláře zasílá (Ridera) státnímu podniku Diamo předžalobní výzvu, aby ve svých sděleních poctivě uváděl, že od roku 2014 v týdenních intervalech průběžně kontroloval a současně přebíral dohotovené části OVS a dále s nimi nakládá samostatně podle svého uvážení, na což Ridera Bohemia nemá a ani nemůže mít žádný vliv," uvedla Kijonková.

Ridera uvedla, že zjistila, že se Diamo v roce 2021 pokusilo dodat 200.000 tun kontaminovaného materiálu firmě Strabag na stavbu obchvatu Frýdku-Místku. Šlo podle ní o materiál dokonce s obsahem karcinogenních látek. "Firma Strabag materiál po zkušebních odběrech a kontrole vzorků odmítla a odstoupila od smlouvy," uvedla Kijonková.

Okolnosti sanace haldy a další plánované postupy bude prověřovat nová pracovní skupina, kterou zřídilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Zabývat se bude především okolnostmi výstavby oddělovací vzdušené stěny, dále nakládáním s materiály stěny a také dalším postupem při sanaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist