https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diamo-odzkouselo-linku-na-vyrobu-siranu-hliniteho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Diamo odzkoušelo linku na výrobu síranu hlinitého

29.4.2002 10:50 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČIA)
Investice 150 milionů korun, kterou si vyžádala stavba a technologie provozu na výrobu síranu hlinitého, se státnímu podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku osvědčila. Po půlročním zkušebním provozu to dnes ČIA řekl ředitel odštěpného závodu Těžby a úpravy uranu Tomáš Rychtařík s tím, že podnik připravuje stavbu druhé linky rovněž za 150 milionů korun.
 

"Stanice na likvidaci kyselých roztoků (odparka) produkuje jako vedlejší produkt při likvidaci následků chemické těžby uranu nepotřebný kamenec. Neměli jsme na něj odbyt, proto jsme v rámci sanace chemické těžby postavili linku, na které z něj tepelným rozkladem získáme síran hlinitý. Ročně se v novém provozu zpracuje 30 tisíc tun kamence, ze kterých se vyrobí 10 tun síranu hlinitého. Ten se využívá při úpravě pitné vody, při výrobě kombinovaných hnojiv a zlehčených šamotů. Odebírá ho místní firma Mega. Máme u ní zajištěný odbyt do výše 13 tisíc tun ročně," řekl Rychtařík. Podle Rychtaříka ale odparka produkuje více kamence, než stačí současné zařízení zpracovat, a proto Diamo plánuje postavit druhou linku. "Investice si vyžádá dalších 150 milionů korun. Záměr nyní posuzuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Pokud ho schválí, měla by být stavba zahájena ještě letos," řekl Rychtařík.

Při likvidaci chemické těžby se získá celkem čtyři miliony tun kamence. Sanace po chemické těžbě potrvá až do roku 2040. "Zatím stála sedm miliard korun. Celkové náklady budou ale mnohem vyšší," řekl Rychtařík.

Státní podnik Diamo (dříve Uranové doly Příbram) plní útlumový program těžby uranu podle vládní vyhlášky v roce 1991. V souladu s útlumovým programem propustil loni 200 lidí. Roční obrat podniku činil v roce 2001 asi dvě miliardy korun. V současné době má firma 3270 zaměstnanců, včetně pracovníků podniku Rudné doly Příbram, které v loňském roce převzala.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist