https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diamo-vyuzije-certifikat-jakosti-pri-ziskavani-zakazek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Diamo využije certifikát jakosti při získávání zakázek

7.8.2002 11:58 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČIA)
Státní podnik Diamo ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku získal mezinárodní certifikát systému řízení jakosti ISO 9001. ČIA o tom dnes informoval náměstek ředitele společnosti Jan Kafka.
 

Certifikát podle něj zvýši mimo jiné šance Diama při získávání státních zakázek v oblasti likvidačních, sanačních a rekultivačních prací. "Připraví také podmínky na vstup do konkurenčního prostředí trhu po vstupu České republiky do Evropské unie," řekl Kafka. Dodal, že vedení podniku uvažuje rovněž o přípravě na získání ekologického certifikátu ISO 14.000. Podle Kafky zatím není certifikát řízení jakosti podmínkou.

Zavedení systému řízení jakosti pro vybrané činnosti vyžaduje atomový zákon. Jako podnik nakládající s radioaktivním materiálem musel státní podnik Diamo systém zavést například pro oblast monitoringu životního prostředí či nakládání se surovinami. "Bylo proto logické rozšířit systém na všechny činnosti společnosti a připravit ji na certifikaci podle mezinárodních norem ISO," upřesnil Kafka.

Státní podnik Diamo (dříve Uranové doly Příbram) převzal odpovědnost za státem řízenou těžbu uranové rudy po roce 1990. Plní útlumový program těžby uranu podle vládní vyhlášky z roku 1991 a je z 80 procent závislý na státní zakázce. Útlum a sanaci těžby uranu v Diamu dotoval vloni stát částkou 1,5 miliardy korun. Letos dostane podnik na sanaci od státu 1,36 miliardy korun, to je o 140 milionů korun méně.

V souladu s útlumovým programem propustil státní podnik Diamo v loňském roce 200 lidí. Roční obrat podniku činil vloni přibližně dvě miliardy korun. V současné době má 3270 zaměstnanců, včetně pracovníků podniku Rudné doly Příbram, které vloni převzal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist