Discovery Channel: Klimatické změny přepisují mapu světového vinařství
Červené víno. Tato fotografie je publikována pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5. | |
Foto: André Karwath/Wikimedia Commons |
"Víno i jeho pěstování se změní v závislosti na tom, jak nás klimatické změny zasáhnou," prohlásil Seguin. "Vzroste-li teplota o dva nebo tři stupně Celsia, zůstane Bordeaux zřejmě stejným Bordeaux, Rioja Riojou a burgundské burgundským. Když ale teplota vzroste o pět nebo šest stupňů, budeme čelit obrovským problémům a změny budou značné," dodal.
Hrozny jsou nekvalitní, pokud kvůli vysoké teplotě a nedostatku srážek dozrávají rychle. "Když hrozny zrají moc rychle, mají vyšší obsah cukru, méně kyseliny a vyšší PH," říká Fernando Zamora z univerzity v Tarragoně ve Španělsku.
Výsledkem je drsnější víno s vyšším obsahem alkoholu a nižší kyselostí, což může zničit jemnou chuť kvalitního vína. Také to může vést k růstu cen vína v zemích, kde cenu nápojů určují podle obsahu alkoholu. "Druhy pěstovaných hroznů se změní ve všech vinařských oblastech," řekl serveru Discovery Channel Vicente Sotes z Polytechnic University v New Yorku.
V některých oblastech, kde dnes pěstují kvalitní víno, nebudou v budoucnu již ty správné klimatické podmínky, což povede k úpadku celé vinařské lokality. Podle Pancha Campose, prezidenta španělské Vinařské akademie, čekají velké problémy v budoucnu především na francouzské oblasti, zejména Bordeaux. "Jsou to francouzští výrobci šampaňského, kteří by měli uvažovat o koupi pozemků v Sussexu a Kentu," prohlásil pro španělský deník El Periodico.
Němečtí vinaři z okolí Rýna budou podle expertů zřejmě těmi posledními, komu klimatické změny ohrozí možnosti obživy. Nynější ideální podmínky pro pěstování révy ve Francii se ale zřejmě přesunou na pěstitelské oblasti v Austrálii, Kalifornii, Chile, Jižní Africe a na Novém Zélandě.
Podle článku Marcela Aparicia z agentury AFP na serveru Discovery Channel Ze dne 16. 2. 2008
reklama