https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/discovery-channel-klimaticke-zmeny-prepisuji-mapu-svetoveho-vinarstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Discovery Channel: Klimatické změny přepisují mapu světového vinařství

18.2.2008 09:15 | PRAHA/BARCELONA (Ecomonitor)
Změny klimatu zřejmě významně změní kvalitu pěstitelských oblastí vína na celém světě. Důsledky se již brzy projeví v dřívější sklizni a drsnějších vínech. Shodli se na tom odborníci na mezinárodní konferenci ve Španělsku, píše server Discovery Channel.
 

Červené víno.
Červené víno. Tato fotografie je publikována pod licencí Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5.
Foto: André Karwath/Wikimedia Commons
"Dopady klimatických změn začínají být patrné. Hrozny dozrávají o deset dní dříve téměř ve všech vinařských oblastech," řekl pro Discovery Channel Bernard Seguin, vedoucí studie Francouzského institutu zemědělského výzkumu (INRA) o vlivu změn klimatu na vinařství. Své závěry přednášel na mezinárodní konferenci o vlivu klimatických změn na pěstování vína. Více než 350 odborníků z třiceti šesti zemí, včetně Francie, Španělska, Nového Zélandu, Austrálie nebo USA, se minulý týden na dva dny setkalo v Barceloně.

"Víno i jeho pěstování se změní v závislosti na tom, jak nás klimatické změny zasáhnou," prohlásil Seguin. "Vzroste-li teplota o dva nebo tři stupně Celsia, zůstane Bordeaux zřejmě stejným Bordeaux, Rioja Riojou a burgundské burgundským. Když ale teplota vzroste o pět nebo šest stupňů, budeme čelit obrovským problémům a změny budou značné," dodal.

Hrozny jsou nekvalitní, pokud kvůli vysoké teplotě a nedostatku srážek dozrávají rychle. "Když hrozny zrají moc rychle, mají vyšší obsah cukru, méně kyseliny a vyšší PH," říká Fernando Zamora z univerzity v Tarragoně ve Španělsku.

Výsledkem je drsnější víno s vyšším obsahem alkoholu a nižší kyselostí, což může zničit jemnou chuť kvalitního vína. Také to může vést k růstu cen vína v zemích, kde cenu nápojů určují podle obsahu alkoholu. "Druhy pěstovaných hroznů se změní ve všech vinařských oblastech," řekl serveru Discovery Channel Vicente Sotes z Polytechnic University v New Yorku.

V některých oblastech, kde dnes pěstují kvalitní víno, nebudou v budoucnu již ty správné klimatické podmínky, což povede k úpadku celé vinařské lokality. Podle Pancha Campose, prezidenta španělské Vinařské akademie, čekají velké problémy v budoucnu především na francouzské oblasti, zejména Bordeaux. "Jsou to francouzští výrobci šampaňského, kteří by měli uvažovat o koupi pozemků v Sussexu a Kentu," prohlásil pro španělský deník El Periodico.

Němečtí vinaři z okolí Rýna budou podle expertů zřejmě těmi posledními, komu klimatické změny ohrozí možnosti obživy. Nynější ideální podmínky pro pěstování révy ve Francii se ale zřejmě přesunou na pěstitelské oblasti v Austrálii, Kalifornii, Chile, Jižní Africe a na Novém Zélandě.

Podle článku Marcela Aparicia z agentury AFP na serveru Discovery Channel Ze dne 16. 2. 2008


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist