https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoci-kone-v-podyji-zacali-spasat-i-lesni-cast-pastviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divocí koně v Podyjí začali spásat i lesní část pastviny

20.4.2021 15:07 | ZNOJMO (ČTK)
Exmoorští poníci na havranické pastvině.
Exmoorští poníci na havranické pastvině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Robert Stejskal / Správa Národního parku Podyjí
Divocí koně v Národním parku Podyjí na Znojemsku začali spásat i lesní část pastviny. Dosud bezmála desetihektarovou plochu smíšeného lesa izoloval mobilní ohradník. Správa národního parku to uvedla na svém webu.
 

V Podyjí jsou dvě stáda, jedno spásá Mašovickou střelnici, druhé Havranickou pastvinu, kterou tvoří stepní trávníky, vřesoviště a křovinaté biotopy. Asi třetinu této pastviny pokrývá smíšený les, kam koně zatím nesměli. "Každý rok jsme koním postupně přidávali nové dílčí plochy k pastvě. Nyní přibývá i les," uvedl Robert Stejskal, který se ve Správě Národního parku Podyjí zabývá péčí o nelesní plochy.

Uvedl, že správci pečlivě sledují kapacitu pastviny a hledají optimální pastevní zátěž. Koně se během tří let od začátku projektu úspěšně "propásli" přes stepní trávníky právě až k lesním porostům. "Nyní je čeká nelehký úkol. Pomoci zlepšit stav lesa," uvedl Stejskal.

V lesních porostech pastviny plošně odumřely borovice. Na zbytky lesostepních světlin se pak šířil akát nebo husté křoví. Společně s koňmi, kteří dokážou vypást porosty vysokých trav, tak budou správci parku pokračovat v odstraňování suchých borovic a invazních akátů a především v obnově cenných zbytků stepní vegetace.

"V Havranickém lese stále existují skalky s přežívajícími konikleci, jalovci a dalšími vzácnými druhy. Jen je potřeba je osvobodit z hustého křoví. Jakmile se to povede, koně se postarají o další údržbu a zpomalí zarůstání," uvedl Stejskal.

Ve dvou lokalitách v Podyjí se divocí koně z anglického Exmooru začali zabydlovat v roce 2018, přijelo jich 11. Nyní je jich 17. Přirozeně udržují zhruba 60 hektarů pastvin, chrání je před zarůstáním. Jejich úkolem je spásat vřesoviště a pastviny bohaté na vzácné druhy květin, motýlů a dalších organismů. Koně okusují také ostružiny nebo náletové keře, kterými by jinak místa zarostla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist