https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/divoka-lvice-nosikitok-z-tanzanie-kojila-leopardi-mlade-k-velikemu-udivu-odborniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Divoká lvice Nosikitok z Tanzanie k velikému údivu odborníků kojila leopardí mládě

25.7.2017 01:07 | PRAHA (ČTK)
Lvice Nosikitok v klidu kojí mládě leoparda.
Lvice Nosikitok v klidu kojí mládě leoparda.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Joop Van Der Linde / Ndutu Lodge
Šéfovi organizace zabývající se ochranou kočkovitých šelem Panthera Lukeovi Hunterovi dorazil v půli července e-mail od partnerů v Tanzanii. Když otevřel jeho přílohu, nevěřil svým očím - fotografie zachycovala klidně ležící lvici kojící leopardí mládě. Nic podobného ještě zachyceno nebylo a Hunter, jehož citoval list The Washington Post, se přiznal, že mu při spatření fotky "spadla čelist".
 

Pro znalce života lvů, ke kterým Hunter patří, jde o ohromující novinku. To, že samice šelem kojí mládě jiného druhu, bylo zatím doloženo jenom u zvířat žijících v zajetí. Z volné přírody jsou známy pouze mimořádně vzácné případy, kdy samice leoparda nebo pumy přijaly za své osiřelé mládě, avšak vlastního druhu. Hunter tvrdí, že prozatím nebyl v přírodě spatřen a v literatuře není zdokumentován případ šelmy, která ke kojení přijala mládě jiného druhu. "Jde o něco nevídaného, o jev, který se dá spatřit jednou za život," řekl.

Fotografie v úterý pořídil jeden z hostů rezervace Ngorogoro. Skupina KopeLion s podporu organizace Panthera se tam snaží urovnávat spory mezi lvy a místními zemědělci, jejichž domácí zvířata se někdy ocitnou na jídelníčku lvů. KopeLion tamní lvy monitoruje, což vysvětluje, proč má na snímku zachycená lvice na krku obojek s GPS.

Její jméno je Nosikitok a je o ní známo, že koncem června porodila vlastní tři mláďata. "Je zaplavena mateřskými hormony a instinktem, který jí velí starat se o svá mláďata. Něco podobného by se nestalo, kdyby nekojila také svá lvíčata," řekl Hunter. V normálním případě by lvice mládě jiného druhu prostě zabila, protože v divočině je mládě, jakkoli roztomilé, příležitostí získat potravu.

Samotný přebytek hormonů ale podle Huntera k vysvětlení vzácného snímku nestačí. Není jasné, kam se poděla vlastní matka leopardího mláděte a zda je naživu. Také není známo, zda byla Nosikitočina mláďata v době kojení leoparda v bezpečí, nebo zda o ně lvice přišla. Ve čtvrtek ráno podle údajů GPS nebyla ani na místě, kde by měla lvíčata být, ani tam, kde kojila leoparda.

Hunter odhaduje, že mládě je staré zhruba tři týdny, a nemyslí si, že pro něj příběh skončí šťastně. Lvice se obvykle k porodu uchýlí do ústraní a ke smečce se vrátí i s mladými, když jsou jim asi dva měsíce - pokud je odchová. I kdyby se Nosikitok rozhodla leoparda adoptovat, zbytek smečky nebude mít pro mládě jiného druhu stejné pochopení. "Bylo by úžasné to setkání pozorovat. Přál bych si, aby to skončilo šťastně, ale jsem si vědom toho, že to leopardí kotě čeká velká zkouška," řekl Hunter.

sva lcm


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist