https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dluhy-rokytnice-nad-jizerou-prevysuji-hodnotu-majetku-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dluhy Rokytnice nad Jizerou převyšují hodnotu majetku města

20.11.2001 17:07 | ROKYTNICE NAD JIZEROU (ČIA)
Dluhy z počátku 90. let ve výši 400 milionů korun není Rokytnice nad Jizerou schopná splatit. Dnes to řekl starosta Rokytnice Stanislav Šedý s tím, že dluhy již značně převyšují hodnotu zastaveného majetku města.
 

"Minulé vedení radnice si vzalo vysoké úvěry na stavbu čistírny odpadních vod, rekreačních bytů a na čtyřsedačkovou lanovku na Lysou horu. K tomu zastavilo veškerý majetek města včetně škol a budovy radnice. Nezačalo ale splácet ani úroky. Ty narůstaly a společně s penále dosáhly výše, kterou není město schopno nikdy zaplatit," řekl Šedý.

Podle Šedého město neodhadlo svoje možnosti a pokusilo se o špatný podnikatelský záměr, aniž vzalo v úvahu všechny souvislosti. Nyní má v majetku předimenzovanou čistírnu odpadních vod a supermoderní lanovku, které Správa Krkonošského národního parku nepovolila letní provoz.

Město Rokytnice nad Jizerou má 3500 stálých obyvatel a ročně hospodaří s rozpočtem ve výši 12 milionů korun. "Tři roky jednáme s Českou spořitelnu a Konsolidační bankou. Řešení jsme nenašli. Banky vyhrožují nucenou dražbou našich nemovitostí. Nevěřím ale, že se jim podaří prodat školu s břemenem a zastavenou radnici nám nikdo nemůže prodat ze zákona," řekl Šedý s tím, že navrhuje, aby byl nesplatitelný dluh Rokytnice nad Jizerou smazán.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist