https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dluhy-za-cd-chce-stat-zaplatit-vydanim-dluhopisu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dluhy za ČD chce stát zaplatit vydáním dluhopisů

9.9.2003 13:43 | PRAHA (ČIA)
Necelou polovinu z přibližně 16,5 miliardy dluhů za bývalým státním podnikem České dráhy, které na počátku tohoto roku převzala nová nástupnická organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), chce stát zaplatit prostřednictvím dluhopisů. Manažerem desetiletých dluhopisů na částku sedm miliard korun by měla být Česká konsolidační agentura. Na dnešním setkání s novináři to uvedl ministr dopravy Milan Šimonovský.
 

Podle jeho slov nemá stát peníze na to, aby mohl dluhy za bývalými ČD vypořádat jiným způsobem. Dluhopisy by měly pokrýt sedm miliard z celkového dluhu, dalších sedm miliard korun bylo započteno za pohledávky, které měly ČD vůči státu. Zbývajících 2,5 miliard korun by měla SŽDC získat prodejem nepotřebného majetku. Z těch by se měly zaplatit zejména dluhy na zdravotním a sociálním pojištění a také dluhy železničním opravnám.

Jak dále Šimonovský uvedl, SŽDC, která vznikla rozdělením bývalých ČD na dvě nástupnické organizace (tou druhou je akciová společnost ČD), by se měla v brzké době začít zbavovat i velmi lukrativních pozemků a budov, například v centru Prahy. Ke své činnosti, jíž je správa dopravní cesty, je totiž nepotřebuje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist