https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-konci-letni-cas-noc-bude-o-hodinu-delsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes končí letní čas, noc bude o hodinu delší

28.10.2000 13:40 | PRAHA (ČIA)
Tuto neděli ve tři hodiny ráno končí letní čas. Ručičky hodinek bude nutné přesunout o hodinu zpět. Stejně jako většina Evropy se tak vrátíme k astronomickému středoevropskému času Letní čas začal letos 26. března, příští rok začne 25. března.
 

Na našem území byl letní čas poprvé zaveden v souvislosti s válkami - v letech 1916 a 1916 a v letech 1940 až 1949. Pravidelně jej pak Česká republika používá od roku 1979. Od roku 1996 byl letní čas prodloužen ze šesti hodin na sedm hodin ročně, tj. místo v září končí až v říjnu - stejně jako v Evropské unii.

Hlavním důvodem zavádění letního času je úspora elektrické energie, protože v pracovní době se dá lépe využít přirozené denní světlo. Podle některých odborníků je navíc pro většinu lidí příjemnější, protože lépe odpovídá jejich aktivnímu času, tj. lidé ráno nespí až do denního světla. Kritici letního času však poukazují na nepříznivý efekt změny přirozeného denního rytmu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist