https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dnes-zacal-ranni-zavod-s-casem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes začal Ranní závod s časem

16.9.2003 16:19 | PRAHA (EkoList)
V rámci Evropského týdne mobility, který probíhá ve dnech od 16. do 21.9.2003, dnes začal "Ranní závod s časem". V jeho průběhu měří své síly doprava hromadná, zastoupená představiteli hl. města Prahy a Dopravního podniku, s dopravou automobilovou, kterou při závodu reprezentují redaktoři a moderátoři rádia Radiožurnálu, který je spolupořadatelem akce.
 

Na start se dnes v 7.30 hod. postavili na trase A (Odra (sídliště Bohnice) - Nádraží Holešovice - Muzeum) dopravní ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy Ing. Petr Blažek a na trase B (Brechtova (Jižní Město) - Modrá škola - Háje - Muzeum) radní pro dopravu hl. města Prahy Radovan Šteiner.

Start byl záměrně stanoven na dobu ranní špičky a scénář je pro všechny tři dny stejný. Tak jako dnes ráno ze dvou míst vždy vyjíždějí čtyři skupiny, z nichž vždy dvě jedou městskou hromadnou dopravou a dvě automobily. Ve stejnou chvíli vyjede jedna skupina autobusy a metrem a druhá automobilem. Dnes se k testu, mimo soutěž, připojili i soutěžící na motocyklech a kolech.

Radní Radovan Šteiner před startem na stanici autobusu Brechtova řekl: "Je to zajímavý test, kterým chceme připomenout, že hromadná doprava je pro Prahu základním a pro lidi celkově nejvýhodnější alternativou dopravy. Každý rok do dopravy Praha investuje téměř 15 miliard korun, z toho většinu do dopravy veřejné. Jsem zvědav na dnešní výsledky, věřím, že veřejná doprava zvítězí."

Skupiny odstartovaly po půl osmé a do cíle, kterým byla stanice metra Muzeum a stany postavené v horní části Václavského náměstí, dorazily postupně kolem osmé hodiny. První dojely, mimo soutěž, motorky, největší problémy měly automobily ze severu. "První část cesty až ke Stírce jsme absolvovali zhruba stejně, ovšem V Holešovičkách jsme - díky vyhrazenému pruhu pro městský autobus - slavili úspěch. A ještě před příjezdem na most autobus MHD osobní automobil předjel," řekl Petr Blažek.

Výsledky dnešního testu jsou následující:
Trasa Brechtova - Muzeum
MHD: start 7.35, cíl 8.01 (náklady 12 kč, při použití předplatní jízdenky podstatně nižší)
Auto /Škoda Felicia/: start 7.35, cíl 8.05 (najeto 11,9 km, náklady 27,7 Kč)
Kolo: start 7.35, cíl 7.56
Motorka /mimo soutěž/: start 7.35, cíl 7.47

Trasa Odra - Muzeum MHD: start 7.32, cíl 8.02 (náklady 12 Kč, při použití předplatní jízdenky podstatně nižší)
Auto /Škoda Fabia/: start 7.32, cíl 8.12 (najeto 10,4 km, náklady 19.80 Kč)
Kolo: start 7.32, cíl 7.50
Motorka /mimo soutěž/: start 7.32, cíl 7.48

Výsledky jsou uvedeny i na tabuli u stanů v horní části Václavského náměstí. Akce pokračuje zítra a vyvrcholí ve čtvrtek 18.9.2003, kdy v 8.30 hod. proběhne v autobusu Dopravního podniku, přistaveném na Václavské náměstí, za účasti primátora hl. města Prahy krátký tiskový brífink s vyhodnocením celé soutěže. Primátor MUDr. Pavel Bém se soutěže na trase z Jižního Města zúčastní ve čtvrtek v "barvách" městské hromadné dopravy.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist