https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dneskem-zacalo-testovani-skotu-nad-30-mesicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dneškem začalo testování skotu nad 30 měsíců

12.6.2001 17:30 | PRAHA (ČIA)
Metodický návod č. 5 Státní veterinární správy ČR (SVS), podle kterého budou v ČR testována na přítomnost prionů způsobujících nemoc šílených krav - BSE - všechna jatečná zvířata starší 30 měsíců, začíná začíná platit dnešním dnem. ČIA to potvrdil tiskový mluvčí SVS Josef Duben s tím, že pokyn rozeslala SVS na jednotlivé veterinární správy v pondělí 11. června ve večerních hodinách.
 

Podle dokumentu, který má ČIA k dispozici, jsou povinny od dnešního dne všechny okresní a městské veterinární správy u poráženého skotu zajistit "odběr vzorků mozkové tkáně a jeho vyšetření u všech kusů poráženého skotu českého původu nad 30 měsíců stáří a dovezeného skotu ze zemí s výskytem BSE všech věkových kategorií", a to na jatkách, která splňují příslušné parametry.

"V případě negativního výsledku vyšetření na BSE se posoudí maso a vnitřní orgány jako poživatelné a po odstranění specifikovaného rizikového materiálu, pokud nebyly jiné důvody pro jiné posouzení, se uvolní do oběhu," uvádí se v materiálu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist