https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dneskem-zacina-tyden-mobility
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dneškem začíná Týden mobility

16.9.2009 08:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ve středu 16. září 2009 začíná celoevropská osvětová kampaň “Evropský týden mobility“ (ETM), jež končí v úterý 22. září. Ve stejný den se na našem kontinentě slaví „Evropský den bez aut“ (EDBA). V Evropě má kampaň desáté výročí, v České republice se odehraje po osmé.
 

Jarní cyklojízda v Praze.
V rámci Evropského týdne mobility se uskuteční cyklojízda v několika českých městech. Na obrázku Velká jarní cyklojízda 2009 v Praze.
Foto: Victor Ranedo/Ekolist.cz

Během Evropského týdne mobility nabídnou zúčastněná města občanům akce, zaměřené na ekologicky přijatelné formy dopravy a dopravní výchovu. Dne 22. září, kdy je vyhlášen Evropský den bez aut, by měla být část každého zapojeného města uzavřena automobilové dopravě, jakožto podpora hlavní myšlence zdravějšího prostředí města.

Každé zúčastněné město má svůj program

V naší zemi se do kampaně zapojuje několik desítek měst, přičemž každé z nich má připraven svůj tematický program, ať už jde o cyklojízdy, pěší výlety, akce pro rodiče s dětmi, pro seniory, výlety historickou tramvají nebo semináře. Města, která navíc podepsala i tzv. Chartu, slibují také některá trvalá opatření, tedy během roku uskutečnit jeden či více projektů na zklidnění dopravy ve městě, na přerozdělení dopravního prostoru či na zvýšení bezpečnosti chodců při pohybu ve městě.

Na stránkách Ministerstva životního prostředí naleznete seznam všech zúčastněných měst, včetně podrobného programu každého z nich na celý týden.

Pražany následující dny čeká například snídaně pro lidi jedoucí ráno do práce na kole, dopravní zpravodajství z chodníků a cyklostezek v rádiu, soutěže a nebo svépomocná cyklistická dílna, kterou připravila iniciativa Auto*Mat. Podrobnější informace ohledně toho, kde na dané zajímavosti narazíte, najdete na webových stránkách Auto*Matu.

Tento rok Evropská komise tematicky směřuje kampaň ke schůzce v Kodani, kde se bude projednávat mezinárodní smlouva, jež by nahradila Kjótský protokol. Právě proto je letošním tématem Evropského týdne mobility heslo “Naše město – naše klima!“. Komise má za to, že právě města mohou zlepšit kvalitu ovzduší, omezit hluk v obytných částech měst; vybudovat zóny pro setkávání a pro život. U nás koordinuje ETM a EDBA spolu s Evropskou komisí Ministerstvo životního prostředí.

V minulých třech letech spolupracovala organizace Auto*Mat na kampani s Magistrátem hl.m. Prahy, letos se však jejich cesty rozešly. „Spolupracovali jsme na této akci tři roky, ale letos jsme se neshodli na konceptu, který by pražské ulice měl během kampaně naplňovat. Naše představa charakteru ulice vycházela z toho, že jsme chtěli zapojit subjekty, tedy živnostníky, skupinky lidí, kteří na daném místě již pracují, žijí, tak, aby mohli vyjít ven a zažít město jinak – barvitěji, vstřícněji. Podařilo se nám oslovit a zapojit na 60 subjektů. Nechtěli jsme jen objednat stánky s občerstvením a udělat z toho pouťovou slavnost,“ vysvětlil Michal Křivohlávek z Auto*Matu.

Prostor mezi náměstím Míru a I. P. Pavlova si tedy vzal na starost Auto*Mat, program na Smetanově nábřeží obstará Magistrát hl. m. Prahy. Cyklojízdu z náměstí Míru však podle Evy Kubátové z oddělení PR Magistrátu Prahy zaštiťuje pražský radní Petr Štěpánek. V rámci programu na Smetanově nábřeží pak budou představeny činnosti některých neziskových organizací, např. Rozmarýna.

„Zažít město jinak“

Zažít město jinak - tak se nazývá nedělní pouliční slavnost, kterou vyvrcholí pražský program týdne. Na Vinohradech se uzavře od 12. do 19. hodiny úsek mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru. Stane se z něj korzo, na kterém vyrostou improvizovaná pódia, zahrádky kaváren a restaurací, stánky s nejrůznějším obsahem a programem. Návštěvníci zažijí, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravy.

Hlavní město Praha uzavře Smetanovo nábřeží a Palachovo náměstí automobilové dopravě a pozve všechny Pražany i návštěvníky města na promenádu po nábřeží bez aut. Do akce se zapojí i další městské části, například Praha 2, která také uzavře několik ulic a kde bude sdružení Auto*Mat v neděli pořádat cyklojízdu.

Ve 14 hodin z náměstí Míru odstartuje cyklojízda roku. Jde o spanilou jízdu cyklistů, koloběžkařů, bruslařů a dalších bezmotorových prostředků městem, kteří se po nenáročné trase vydají pomalým tempem, aby se mohly zúčastnit i děti a fyzicky méně zdatní lidé.

Podrobný program akce Zažít město jinak najdete zde.

Informace k nedělní cyklojízdě si přečtete zde.

Den bez aut nastane v neděli

Den bez aut je mezinárodní a celoevropský den, který se slaví každoročně 20. září nebo v neděli kolem tohoto data. Akce má poukázat na přijatelnější způsoby dopravy a podpořit omezování městského automobilismu. Na českém území se uskutečnil první Den bez aut před 18 lety. Od roku 2002 se akce začlenila do Evropského týdne mobility. Zúčastněná města podpoří akci uzavřením vybrané ulice, náměstí nebo oblasti před školou pro automobilové dopravě.

Při příležitosti tohoto data se již tradičně zaplní ulice mnoha evropských měst jízdními koly všech typů i netradičními bezmotorovými dopravními prostředky. Dopravu MHD po celý den zdarma zařídí města Hodonín, Chrudim, Karlovy Vary, Přeštice, Vsetín, částečně Uherský Brod. Cyklojízda proběhne například v Ostravě, Českých Budějovicích, Plzni, Příbrami a Strakonicích.

Seznam měst, kterých se Den bez aut týká a čeká je dopravní omezení najdete na serveru MŽP.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist